A visszaélések miatt jövő januártól szigorítaná a kormány a kisadózó vállalkozások tételes adóját (kata). A hárommillió forint feletti számlák esetén, ha ugyanaz a számlák kibocsátója, 40 százalékos különadót kell fizetni a hárommillió forint feletti részre a havi katán túl – ismertette Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón.

A Magyar Könyvelők Országos Egyesülete szerint azonban a kormány a lépéssel lábon lövi magát.

„Nagyon sajnáljuk, hogy a kormány lábon szeretné lőni magát a KATA szigorításával, miközben a NAV már bizonyította, hogy a volt munkavállalók akkor katáznak, ha egyébként is megfelelnek a feltételeknek. A NAV Ellenőrzési Főosztályán készült egy összefoglaló a 2019-es ellenőrzések tapasztalatairól, ami alátámasztotta, hogy nincs visszaélésszerű katázás a volt munkavállalók körében” – közölték.

A szervezet arra figyelmeztet, ha a törvénymódosítás elnagyolt lesz, akkor be fog indulni a teljesen törvényes körbeszámlázás, ahol közvetített szolgáltatásként fogják továbbadni a cégek egymás között a katás teljesítéseket.

A könyvelők szerint nem gondolt a kormány az ügyvédekre, vagy az olyan szolgáltatásokra, ahol természetszerűleg nagy összegű az egy kuncsaft által fizetett megbízási díj.

„Egyesületünk véleménye szerint következménye lesz annak, hogy a kormány lényegében megvonja a nagyobb megrendelőkkel rendelkezőktől a kisadózást, a magyar embereknek és a megbízóiknak komoly anyagi hátrányt okozva. A változtatásra a 2021-ig tartó a felkészülési idő is túl kevés” – közölték.

(Forrás: Infostart - Foto: SuccessLabs))