Az idén februárban kiadott vizsgálati jelentésében az alapvető jogok biztosa a gyermekek, különösen pedig a fogyatékossággal élő és a nemzetiségekhez tartozó gyermekek általános és speciális alapvető jogainak megismertetését biztosító jogtudatosító tevékenység helyzetét monitorozta. Jelentésének következtetéseként a biztos javasolta az emberi erőforrások miniszterének egy olyan intézkedésekből álló, egységes jogtudatosságot növelő stratégia kialakítását, amely alkalmas arra, hogy a gyermekek legkisebb korától a napi oktatásban megjelenjen a gyermekjogok, a fogyatékossággal élő és az egyes nemzetiségekhez tartozó személyek jogainak megismertetése és ennek alapján kialakuljon bennük a jogtudatos magatartás.

Az alapvető jogok biztosa a műhelybeszélgetésen kiemelte, hogy a gyermekek jogai és az emberi jogok területén tudatos, a saját jogait, azok kereteit belátó és így más jogaira is figyelő állampolgár hatalmas érték a magyar társadalom számára. A biztos ezért párbeszédet kíván kezdeményezni és fenntartani a gyermekek jogaiért dolgozó intézmények és szakemberek között a gyermekek jogai érvényesülésének magyarországi helyzetéről, illetve jövőjéről.


Dr. Székely László a rendezvényen bejelentette, hogy kezdeményezni fogja az alapjogok védelmével foglalkozó valamennyi alkotmányos intézmény vezetőjénél, hogy jelöljenek ki összekötő-koordináló vezető munkatársakat, akik feladata az adott intézmény profiljába tartozó, a gyermekeket és fiatalokat megszólító programok, a jogismeret, jogtudat-fejlesztés tevékenység és az együttműködés előmozdítása lesz. Javasolni fogja, hogy jöjjön létre e munkatársakból egy "JOG-OK munkacsoport", amely – a folyamatos kapcsolattartás mellett – évente legalább egyszer tapasztalatot cserélhetne az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalában.

A rendezvényen előadóként szólalt fel többek között a gyermekek jogainak védelméért felelős Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke, valamint az Országos Betegjogi, Ellátottjogi és Gyermekjogi Központ főigazgatója. A műhelybeszélgetés kerekasztal vitáján a gyermekkori jogtudatosság fejlesztésében fontos szerepet játszó civil szervezetek – így például az UNICEF Magyar Bizottsága – képviselői, illetve a témakör elismert hazai kutatói szólaltak fel, osztották meg tapasztalataikat, illetve jó gyakorlataikat.