Gianluca Esposito

Magyarország továbbra is az élbolyban van az Európa Tanács korrupcióellenes jelentésének negatív ranglistáján. A szervezet szerint viszont előrelépés, hogy a magyar kormány most hozzájárult a dokumentum közzétételéhez. A parlamenti képviselőkre vonatkozó átláthatósági ajánlások ügyében különösen rosszul teljesít Magyarország – írta az Euronews.

A magyar kormány két éven át blokkolta a GRECO (Groups of States against Corruption - Korrupció Elleni Államok Csoportja) éves jelentésének közzétételét. Végül augusztusban hoztak nyilvánosságra három visszatartott jelentést, melyek legfőbb megállapítása az, hogy "továbbra sem kielégítő a korrupció elleni harc a magyar parlamentben és az igazságszolgáltatásban" – idézték fel.

A hírportál tájékoztatott: leginkább a parlamenti képviselőkre érvényes összeférhetetlenségi szabályokat hiányolják, de volt ajánlás az Országos Bírósági Hivatal, illetve a Legfőbb Ügyészség működésével kapcsolatban is. Utóbbi esetében az ügyek kiosztását tartják problémásnak, amely kivételezéshez vezethet.

A GRECO a parlamenti képviselők, az ügyészek, illetve a bírák számára fogalmaz meg elvárásokat. A lista élén áll Magyarország például abban a negatív rangsorban, amelyben a parlamenti képviselők részére tett ajánlások betartását figyelik. Itt az Európa Tanács ajánlásainak 85,7 százalékát figyelmen kívül hagyták és csak 14,3 százalékban léptek.

Valamivel jobb a helyzet az igazságügyben: A bírák számára tett javaslatok közül hármat fogadtak meg a döntéshozók, hármat pedig figyelmen kívül hagytak. Míg az ügyészségi adatoknál 20 százalékban felelt meg teljesen Magyarország az elvárásoknak, 20 százalékban nem vették figyelembe azokat, a maradékban pedig részleges eredményt értek el.

Összességében Magyarország a harmadik helyen áll a negatív toplistán Európában. 18 ajánlásból 10-et nem tartanak be a hatóságok, ez 55,6 százalékos arány. A lista élén Törökország áll és Ausztria áll.

Gianluca Esposito GRECO-főtitkár az Euronewsnak elmondta: „jó hír Magyarországot illetően az, hogy a jelentés most nyilvános. Továbbra is hiányoljuk az előrelépést a parlamenti képviselőket illetően hozott javaslatoknál, de a bíráknál és az ügyészeknél is. A 18 javaslatunk közül mindössze ötöt ültettek át teljesen a gyakorlatba. Ez továbbra sem elég jó.”

„Arra bátorítanám a magyar hatóságokat, hogy vegyék elő ismét az ajánlásainkat és biztosítsák, hogy teljes mértékben tartsák is be őket”

„A mi javaslataink olyan ügyekről szólnak, mint például a parlamenti képviselők magatartási kódexe, az, hogy hogyan kezeljék a felmerülő összeférhetetlenségi ügyeket és azt, hogy az ilyen esetekben legyen megfelelő eljárásrend. A bíróságok esetében szó van az Országos Bírósági Hivatal bírákat érintő döntéseiről. És szó van a legfőbb ügyész szerepéről az ügyészek fegyelmi eljárásaiban, vagy arról, hogyan osztják ki az egyes ügyeket az ügyészeknek, hogyan lehetne itt elkerülni a kivételezést" - sorolta a korrupció ellen ajánlásokat Esposito, hozzátéve, hogy a javaslataikkal a magyar hatóságok tisztában vannak, és ő biztos abban, hogy "ismét előveszik majd ezeket azzal a szándékkal, hogy teljes mértékben alkalmazzák őket”.

A főtitkár hozzátette, minden országot bátorít arra, hogy ha lehetősége van rá,

csatlakozzon az Európai Ügyészséghez, amelynek felállítása szerinte fordulópontot hozhat a korrupció elleni küzdelemben. Magyarországon kívül még négy tagállam nem csatlakozott.

Az évértékelő ide kattintva olvasható.