Az Európai Unió Bírósága szeptember 20-án hozott ítéletet a devizahitelek ügyében. A döntés azt mondta ki, hogy az árfolyamkockázat esetében nem elégséges, ha egy pénzintézet általánosságban írt arról egy kölcsönszerződésben. A pénzintézetek kötelesek elegendő tájékoztatást nyújtani a kölcsönfelvevőknek ahhoz, hogy megalapozott döntéseket hozhassanak – írta az infostart.hu.

Ravasz László ügyvéd, az Adóskamara képviselője szerint újra kell tárgyalni a pereket, és az egész kérdéskört új szemszögből kell megvizsgálni, felülvizsgálva azt a korábbi álláspontot, amit a kormány és a bíróságok képviseltek.

Valamennyi devizaper újratárgyalására szükség van, mert olyan alapvető kérdéseket nem tisztáztak a tárgyalások során, amelyek szükségese ahhoz, hogy egyáltalán megállapításra kerülhet-e az, hogy a bankok megfelelő tájékoztatást adtak-e, és ez alapján az ügyfelek megfelelően tudták-e eldönteni a kockázatokat a szerződés megkötésekor – fejtette ki.

Ravasz László úgy vélekedett: a leggyorsabb és legátfogóbb megoldás az lenne, ha a kormány azonnal felfüggesztené a végrehajtásokat a devizahiteles ügyekben. Emellett hatályon kívül kellene helyezni azokat a jogszabályokat, amelyek megnehezítik a devizahitelesek jogérvényesítését – tette hozzá.

Az Adóskamara képviselője szerint a forintosítási törvényt is felül kellene vizsgálni és hatályon kívül helyezni a 256 forintos átváltást, abban az esetben, ha valaki bírósághoz fordul. Lehetőséget kellene biztosítani arra, hogy a bíróság állapítsa meg, milyen forintösszegen számolja el az adós tartozását – fejtette ki.

A Kúriának hatályon kívül kell helyeznie azokat a jogegységi döntéseket, amelyek szemben állnak az Európai Bíróság döntésével, és hagyni kell, hogy a bíróságok az uniós jog és a magyar szerződési jognak megfelelően ítélkezzenek – emelte ki Ravasz László.

Az Európai Bíróság ítéletét a Kúria Polgári Kollégiuma is tanulmányozza. A Polgári Kollégium vezetője az ítélet megvitatására a Kúrai elnöke által felállított konzultatív testületet október elejére összehívta.