Az Agrárminisztérium szerint a második értékesítési ütemben 9026 darab ingatlant, illetve tulajdoni hányadot hirdettek meg – írta a magro.hu. Ebből 2292 darab az olyan ingatlan, melyre az első értékesítési ütemben nem érkezett vételi ajánlat, ezeket most újra elérhetővé teszik. Minden megyében és szinte minden művelési ágban meghirdetnek ingatlanokat, összesen 4663 hektárt, átlagosan 0,6 hektáros méretű földeket – mondta Nagy István tárcavezető.

A miniszter hozzátette: a gazdák egy egyszerű ügyfélkapus regisztrációt követően nyújthatják be a pályázataikat. Ahogy az első ütemnél, az 1 hektár alatti területek esetében ezúttal is a Magyar Állam fizeti az értékbecslés költségeit. Arra törekszenek, hogy megfelelve a kormány által elrendelt biztonsági előírásoknak, a lehető legkevesebb személyes kontaktus mellett nyissák meg az állami földvásárlás lehetőségét. Az agrárminiszter arra emlékeztetett, hogy a program április elején zárult első értékesítési fázisában a 6540 meghirdetett ingatlan csaknem 60 százalékára volt érdeklődés, több helyen pedig árverseny is kialakult a területek megszerzéséért. Nagy István szerint az átlagos ajánlati ár elérte az 1 millió forintot hektáronként. Ez komoly eredmény, hiszen átlagosan 0,8 hektáros területeket hirdettek meg.

Az Agrárminisztérium célja a programmal, hogy a tulajdonostársak vásárolják meg a tulajdoni hányadokat és ennek köszönhetően jelentősen csökkenjen az osztatlan közös földtulajdonok száma. Továbbá az eladásra kerülő földek az állami földvagyon-portfólió tisztítását is szolgálják, mivel kis területű, jellemzően magántulajdonú területek közé ékelődő, az állam által bérbeadás útján nehezen hasznosítható ingatlanok értékesítése történik. Az értékesítésre kerülő földek listája a http://www.nfk.gov.hu/ oldal mellett a www.kormany.hu oldalon is elérhető. Ezeken kívül az érintett települések önkormányzatainak honlapján is közzétételre kerülnek a megvásárolható ingatlanok adatai.