A kamarai jogtanácsosi és jogi előadói felvételi kérelem benyújtásához szükséges űrlap ide kattintva érhető el.

A kitöltéssel kapcsolatos kérdéseiket, észrevételeiket a segitseg@ugyvedkapu.hu e-mailcímen tehetik fel. Ha sürgős segítségre van szükség, a + 36 1 475 05 05 telefonszám hívható.

A területi kamarák kérik, ha problémába ütközik, elsőként nézze át korábbi hírleveleit és tájékoztató honlapját!

A felvételi kérelem kitöltésének menete

 1. A felvételi kérelem kitöltéséhez elsőként be kell jelentkezni ügyfélkapuval.
 2. Az ügyfélkapus bejelentkezés után létre kell hozni egy felhasználói profilt a négy természetes személyazonosító adat megadásával (az Üttv. 1. mellékletének 35. sora szerint).
 3. Végül opcionálisan (első sorban szünetelő ügyvédnek, de minden volt kamarai nyilvántartott számára kötelezően) meg lehet adni azt a területi ügyvédi kamarát, ahol utoljára nyilván volt tartva vagy ahol még nyilván van tartva (a kamarai azonosítószámmal együtt - lajstromszám, anyakönyvi szám, KASZ stb. -, ezeket jellemzően a felvételi vagy más, névre szóló kamarai határozatokból lehet megtudni).
 4. Ezen lépések után lehet kitölteni a megfelelő kamarához benyújtandó megfelelő kérelmet.
 5. Fontos tudnivalók a kitöltéssel kapcsolatban: minden, az Üttv. által előírt adatot, feltételt igazoló dokumentum (egyszerű) másolatát kell csatolni, függetlenül az esetleges korábbi kamarai nyilvántartásoktól. A szükséges dokumentumok listája:
 • végzettséget bizonyító okiratok egyszerű másolata (diploma, PhD, szakjogászi bizonyítvány, szakvizsga-bizonyítvány - praktikusan telefonnal befényképezve) és adatai (a 2006 után kiállított diplomák és PhD-k esetében az Oktatási Hivatal adatbázisából fogják ellenőrizni az adatokat, eredeti okirat másolatára nem lesz szükség);
 • az arcképes igazolványhoz szükséges arcmáskép (1:1 oldalarányú);
 • munkáltatói igazolás és nyilatkozat (opcionálisan a munkáltató közhiteles nyilvántartásban nem szereplő adatait igazoló okirat másolata) - ennek részleteit lásd lent!
 • erkölcsi bizonyítvány - ennek részleteit lásd lent!

Munkáltatói igazolás és nyilatkozat

A munkáltatóknak kötelező igazolnia a munkaviszonyt, valamint nyilatkoznia az elektronikus ügyintézés és a munkavégzés feltételeinek biztosításáról. Javasolják a letölthető nyomtatványon elvégezni ezt, amelyet aláírás után PDF dokumentumként kell csatolni. Elektronikus aláírási formát (.es3, .dosszie, .asic) a kérelem űrlapja nem fog elfogadni.

Abban az esetben, ha a munkáltató képviselőjének képviseleti joga nincsen bevezetve közhiteles nyilvántartásba, az igazolást ki kell egészíteni egy okirat egyszerű másolatával, amely ezt a jogot igazolja. Ezt nem kell külön csatolni, elegendő az igazolással összefűzni (-szkennelni) egy PDF-ben.

A kamarai jogi előadók számára egy kissé módosított, új űrlapot hozott létre a kamara, kérik, lehetőség szerint ezt használják!

 • Kamarai jogtanácsosok: A munkáltatói igazolás és nyilatkozat mintájának letöltése (PDF)
 • Kamarai jogi előadók: A munkáltatói igazolás és nyilatkozat mintájának letöltése (PDF)

Ha a munkáltató szervezet adatai eltérnek a közhiteles nyilvántartásétól, vagy még nincsenek bejegyezve, illetve nem kérhetőek le onnan, akkor fel kell tölteni egy, az adatokat igazoló okirat egyszerű másolatát is (PDF-ben).

Megjelent a regisztrációs díjról szóló miniszteri rendelet

A 2017. szeptember 29-i, 159. számú Magyar Közlöny (PDF, direkt link a letöltéshez) tartalmazza a regisztrációs díjról szóló 12/20127 (IX.29.) IM rendeletet.

A rendelet szerint:

 • új kamarai jogtanácsosi felvétel kérelmekor 80 000 forint,
 • kamarai jogi előadói felvétel kérelmekor 40 000 forint,
 • szünetelő ügyvédek számára kamarai jogtanácsosi felvétel kérelmekor 21 600 forint fizetendő.

A fizetés részletes szabályait a rendelet tartalmazza.

Erkölcsi bizonyítvány igénylése

A kérelem benyújtásának kötelező melléklete az erkölcsi bizonyítvány igénylése. Ez évi 4 alkalommal ingyenesen (az 5. után 3 000 forintba kerül alkalmanként) és időráfordítás nélkül igényelhető Ügyfélkapuval a BM nyilvántartásából.

Bejelentkezés és a személyi szám megadása után a speciális igazolás lehetőségét kell választani. "A következő törvénynek való megfelelés igazolását kérem" felirat melletti mezőbe kell elkezdeni begépelni az "ügyvédi" szót, majd kiválasztani a megfelelő jogszabályt. (2017. szeptember 29-én még nem szerepelt benne az Üttv., ha október 1. után sem lesz benne, akkor megfelel az "ügyvédi kamarai tagság"-ról szóló hivatkozás is!)

A tovább gomb megnyomása után a címtípusok közül az utolsót válassza ki ("A bizonyítvány továbbítása kiválasztott szervezetnek"), majd gépelje be az Ön által választott kamarát. Az értesítés és a levelezési cím után már csak az ellenőrzést és a benyújtást kell elvégezni.

A Webes ügysegéd helpje ide kattintva érhető el.