Salamon Lajos

A tűzoltók Magyarországon tizenkét évvel ezelőtt a kifizetetlen túlórák miatt tüntettek. Követeléseikkel bírósághoz fordultak és pereket indítottak. Végül a Legfelsőbb Bíróság 2009 májusában jogerősen kimondta, hogy 2004-től, az európai uniós csatlakozás napjától joggal követelhetnek túlórapénzt a heti 48 óra munkaidőn felüli munkavégzésért – derült ki a Kékfény riportjából.

Salamon Lajos, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnöke elmondta, végül nem került perre az ügy, mivel megegyezés született, és a második Orbán-kormány első intézkedései között szerepelt a túlórák kifizetése. Hozzátette, a kifizetések nem akkora összegben történtek, amivel a szakszervezetek számoltak.

Az érdekképviseletek úgy döntöttek, hogy az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulnak, hogy kötelezze a magyar államot az általuk jogosnak tartott túlóradíjak kifizetésére. Ekkor került képbe a miskolci ügyvédnő, aki egyéb ügyekben már sikerrel képviselte a tűzoltók érdekeit.

Salamon Lajos elmondta, elég sok szolgálati pert, szolgálati panaszt indítottak el az ügyvédnő segítségével, és az elindított perek 99 százalékban nyertesek voltak, így kialakult egy bizalmi viszony a szakszervezet és az ügyvédnő között.

Megbízást adtak 2013-ban az ügyvédnőnek, az észak-magyarországi és tiszántúli régióban a szakszervezethez tartozó tűzoltók ügyeinek intézése tartozott hozzá. Az ügyvédnő 2013 végén benyújtotta a keresetet az Emberi Jogok Európai Bíróságához. Azonban a bíróság további iratokat kért, de az ügyvédnő nem továbbította azokat, így a mulasztása miatt az eljárás 2014-ben megszűnt.

Az ügyvédnő ezt eltitkolta, úgy tett, mintha minden rendben lenne. Balogh Adrienn, a Miskolci Törvényszék szóvivője elmondta, „éveken keresztül jogosulatlanul vette fel a megbízási díjat az ügyfelétől, illetőleg elhallgatta azt a tényt, hogy ez az eljárás valójában már nem folyik az Emberi Jogok Európai Bíróságán”.

Telt az idő, és mindenki azt remélte, hogy nemsokára megkapja elmaradt járandóságot. 2017-ben már nagy volt a türelmetlenség, és ekkor újabb fordulat történt.

Salamon Lajos elmondta, az ügyvédnő felhívta és közölte, megnyerték a pert. Nyilván ez hazugság volt, de akkor ezt nem tudták a tűzoltók. Az ügyvédnő hazugságának alátámasztásaként egy táblázatot is készített, amelyben minden tűzoltó neve mellé odaírta a megnyert összeget.

A tűzoltók közül sokan már azt számolgatták, hogy mire költik a beígért két-háromezer eurót.

A 38 éves miskolci nő ellen ügyvédi visszaélés és nagyobb kárt okozó üzletszerűen elkövetett csalás miatt emeltek vádat. Az ügyet a Kazincbarcikai Járásbíróság tárgyalta, mert a miskolci nő perét az illetékes miskolci bíróságon egyik bíró sem vállalta. Túl jól és túl régóta ismerték. A most 38 éves bukott jogász ellen több büntetőügy is zajlik egyszerre.

A Kazincbarcikai Járásbíróság rövid tanácskozás után meghozta ítéletét, bűnösnek ítélte ügyvédi visszaélés és csalás bűntettében. A bíróság egy év hat hónap felfüggesztettre ítélte, nem kell börtönbe mennie, azonban az ügyvédi munkavégzéstől öt évre eltiltotta.

Az ügyészség kevesellte az öt év eltiltást és fellebbezett. Ezért az elsőfokú ítélet nem jogerős. Az ügyész szerint a miskolci nő méltatlanná vált az ügyvédi hivatásra. Olyan súlyosan visszaélt ügyfelei bizalmával, hogy örökös eltiltással kellene büntetni.

A szakszervezeti elnök azt mondja, hogy körülbelül 135 tűzoltó esett el a jogos járandóságtól, de a miskolci ügyvédnő a pénzbeli veszteségnél is nagyobb kárt okozott. Megtépázta az érdekképviselet hitelét.

Tény, hogy senki nem kapta meg, amire számított, és már nem is fogja. Még egyszer ugyanazzal a kártérítési igénnyel nem lehet eljárást indítani az Emberi Jogok Európai Bíróságán, és a hazudozással eltelt évek alatt kicsúsztak minden jogorvoslati határidőből. Az ügyvédnő a mulasztásával még annak a lehetőségétől is megfosztotta a tűzoltókat, hogy esetleg egy másik eljárásban megpróbálják jogos igényük érvényesítését.

Dr. Bánáti János, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke szerint a legnagyobb bűn, amit egy ügyvéd elkövethet, ha becsapja az ügyfelét. Az ügyvédi visszaélés bűncselekmény, súlyosabb esetben öt évvel is büntethető.