A koronavírus kapcsán kialakult veszélyhelyzet miatt szükségessé vált a magyar állampolgárok mellett a Magyarországon élő vagy dolgozó, esetleg itt rekedt külföldi állampolgárok helyzetének rendezése is. Ezzel kapcsolatban legutóbb a tartózkodási engedélyek lejáratának meghosszabbításáról született kormányzati döntés – hívta fel rá a figyelmet közleményében a Deloitte.

A Magyarországon érvényes tartózkodási és letelepedési engedélyek érvényességi ideje a veszélyhelyzet megszűnését követő 45. napig automatikusan meghosszabbodik, egy április elején megjelent határozat alapján. Ez akkor történik automatikusan, amennyiben a tartózkodási feltételek továbbra is változatlanok maradnak – azaz a munkavégzés körülményei, a munkáltató személye, illetve a munkavállaló pozíciója nem változnak.

Fontos, hogy a szabályozás nem vonatkozik a rövid távú, úgynevezett C és D típusú vízumokra. Aki ilyen vízummal rendelkezik, annak - amennyiben a hazautazása nem megoldott - előzetes időpontegyeztetést követően lehetősége van egy speciális ideiglenes tartózkodási engedély kiváltására, amíg a veszélyhelyzet tart – mondta dr. Baranyi Gábor, a Deloitte adóosztályának igazgatója.