Címfotónkon: a Komárom-Esztergom Megyei Ügyvédi Kamara vezérkara (középen dr. Bánáti János, a MÜK elnke, mint meghívott vendég) dr. Becker Tibor elnöki jelentését hallgatja a kamara legutóbbi (az ezévit a koronavírus járvány miatt elkalasztották) 2019. évi közgyűlésén.

Dr. Becker Tibor

Pro bono jogsegély szolgáltatás a szükségben lévőknek

Egy jó példaként említhetjük, hogy Komárom-Esztergom Megyében az ügyvédség – miként azt a kamara elnökétől, dr. Becker Tibor tatai ügyvédtől megtudtuk – ingyenes (pro bono) jogi tanácsadással próbál segíteni a rászoruló embereken. A személyes tanácsadás lehetőségének beszűkülése miatt ezt ingyenes telefonos jogsegély keretében szervezték meg.

Minderről az elnök a megyei lapban is, egy interjú keretében adott hírt, ezzel párhuzamosan pedig rádió kampányt is indított a kamara. Azt remélik, hogy így igen széles körben szerezhettek az emberek tudomást a jogsegély lehetőségéről.

Magánszemélyeknek, telefonon, naponta

A jogsegélyt kizárólag magánszemélyeknek és csak a koronavírus teremtette helyzet nyomán felvetődő kérdésekre hirdették meg. Hétköznaponként 10-15 óra között hívható (erre a célra beszerzett) mobiltelefon-számra). A kezdeményezéshez eddig mintegy harminc ügyvéd és kamarai jogtanácsos csatlakozott.

Az eddigi tapasztalatok szerint napi mintegy 10-15 telefonhívás érkezik. Kezdeményezésüknek eddig nagyon jó a visszhangja az emberek között.

Dr. Becker Tibor két ügyvédi visszajelzését is idézett: "Az egyik idős hívó, egy nyugdíj előtt álló úr el is érzékenyült, amikor köszönetet mondott megköszönte. A beszélgetés végén mindenkitől megkérdeztem, hogy választ kapott-e a kérdésére, és hogy elégedett -e. Mindenki azt mondta, hogy igen, nagyon köszönik a az ügyvédi kamara segítségét."
- "Alapvetően jól esik csinálni, mert a legkisebb segítségért és tanácsért is nagyon hálásak az emberek, még azok is, akik indulattal indítanak..."

Ügyvédektől érkező segítség

A jogsegélyszolgálatnak egyébként - összegzi az eddigi tapasztalatokat dr. Becker Tibor - nagyon jó visszhangja volt a közösségi médiában is, igen elismerően nyilatkoztak „az ügyvédektől érkező segítségéről”.