Az igazságszolgáltatás működéséről és a közigazgatási bíróságok átalakításáról tájékozódott az Európa Tanács (ET) mellett működő Velencei Bizottság delegációja az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökénél tett látogatása során február 4-én.

A bíróságok központi honlapjának beszámolója szerint, a megbeszélésen dr. Handó Tünde elmondta: a rendszerváltozás idején a legnagyobb feladat a 45 évvel korábban felszámolt jogállamiság helyreállítása volt, ami megkérdőjelezhetetlenül sikerült, az igazságszolgáltatási rendszer ugyanakkor nem illeszkedett teljesen a magyar történeti hagyományokhoz.

A most zajló reform lényege éppen az, hogy az elmúlt 30 év eredményeinek megőrzése mellett a bírósági rendszer nemzeti karakterét is visszanyerje - tette hozzá.

Az OBH elnöke szerint: 2012. évi bírósági igazgatási modellváltás az önigazgatásban való részvétel lehetőségeit jelentősen kiszélesítette. Soha annyi lehetőség nem kínálkozott a bírósági dolgozóknak arra, hogy hálózatok, munkacsoportok, pályázatok és projektek útján beleszóljanak a szervezet működésébe, és személyes közreműködésükkel, szerepvállalásukkal alakítsák annak sorsát, mint ma.

A jelenlegi modell fontos vezetői módszere, hogy a közvetlenség elve érvényesüljön - mondotta az OBH elnöke. A döntési folyamatokban meghatározó szerepe legyen azoknak, akik valóban kompetensek az adott kérdésben, és minél több lehetőség legyen a visszajelzésekre is.

Dr. Handó Tünde értékelése szerint a magyar bíróságok rendre kiváló eredményeket érnek el a nemzetközi felméréseken. Az Európai Bizottság (EB) igazságügyi eredménytábláján például - az lnök ismertetése szerint - az időszerűség és az ügyhátralék, valamint a digitalizáció, és kifejezetten a közigazgatási eljárások tekintetében elsők, vagy az elsők között van Magyarország.

A bíróságok központi honlapjának beszámolója nem tért ki arra, hogy a találkozó alkalmával mi hangzott el a Velencei Bizottság részéről.