A tagállamok minisztereiből álló EU Tanács szeptember 16-ikán meghallgatást tart a a jogállam és a demokrácia magyarországi helyzetéről – közölte a Népszava kérdésére Natasha Bertaud bizottsági szóvivő. Mint az ATV beszámolt róla, a találkozóra hétfőn Brüsszelben került sor..

Dr. Varga Judit - a sajtóértesülések szerint - információkat kért a bizottság alelnöktől az előkészület alatt álló ülés részleteiről

Frans Timmermans


„A találkozón Frans Timmermans világossá tette, hogy a tartalmi kérdéseket magán a meghallgatáson fogják megvitatni a résztvevők” – közölte a szóvivő.

Hozzátette: az alelnök megerősítette azt is, hogy az Európai Bizottság kérésre kész minden információt átadni a Tanácsnak, amely egyedül illetékes a meghallgatás megszervezésére.

Magyarországgal szemben tavaly szeptemberben kezdődött el a 7. cikkelyes eljárás, amelynek első szakaszában az uniós miniszterek rendszeres párbeszédet folytatnak a magyarországi jogállam helyzetét bíráló, és folyamatot elindító európai parlamenti jelentésben foglaltakról. Az eljárás következő állomása a meghallgatás lesz, amelyet a soros finn EU-elnökség kezdeményezésére tűznek napirendre. A tanácsi üléseken Frans Timmermans képviseli az Európai Bizottságot.