Nos, kellemesen csalódtam. A könyv valóban szubjektív, ahogyan azt a szerző ígéri, ennélfogva vitára ingerlő - magam sem értek egyet minden állításával -, de az nem vitatható el tőle, hogy bepillantást enged az ügyvédek világába, és reális szempontokat, kapaszkodókat nyújt a jogi ügyek intézéséhez és az ügyvédválasztáshoz. Műfaja meglehetősen rendhagyó, hiszen jogi kérdéseket boncolgat, de nem a jogász, hanem a jogkereső közönség szemszögéből, valós esetekkel támasztja alá mondanivalóját, de nem sztorizgatós a szó bulvár értelmében, szól a szakmának is, de a jelenlegi és leendő ügyfeleknek is, elhúzza a függönyt a kulisszák elől, de nem intimpistáskodik. A szerző meg tudta tartani az egyensúlyt az ismeretterjesztés és a szórakoztatás között, a jogi pontosság és a közérthetőség között, és világos határvonalat húz a tények és a szubjektív véleménye között. Ez az egyik legfőbb erénye.

Igazat mond, amikor azt állítja: az ügyvédi kar nem egységes, sokan vagyunk és sokfélék, ráadásul emberek, akik között előfordul a hivatásával visszaélő, kollégának, jó szívvel tisztességesnek nem mindig nevezhető is. Az ügyvédi kar tagjai a tisztességes eljárás megtartásához ragaszkodnak, és mindent megtesznek annak érdekében, hogy az ezzel ellentétes magatartást tanúsító kollégák eltávolításra kerüljenek.

A könyvből kitűnik az is, hogy nehéz napi munkát végez az ügyvéd, amely nem minden esetben kapja meg a megfelelő megbecsülést.

Újszerű dr. Kamarás Péter azon megközelítése, amelyben arra biztatja olvasóit, hogy az ügyükhöz és személyiségükhöz – sőt, pénztárcájukhoz – illő ügyvédet válasszanak, akár többekkel is megismerkedve, több árajánlatot is bekérve. Számomra szimpatikus, hogy kiemeli a fiatal kartársak előnyeit is: nem csak az idősebbek tapasztaltságát hangsúlyozza, hanem azt írja, némely ügynek éppen az ifjú pályakezdőben lobogó tűz és bizonyítani vágyás tesz jót. Ezzel egyet kell értenem, ahogyan azzal is, hogy őszintén ír a sokszor tabuként kezelt tisztelet- és sikerdíjról. Nem szabad szemérmesen hallgatnunk arról, hogy az ügyvéd egy szolgáltatást nyújt, aminek az árát az elvégzendő munka mértékén felül az ügyvéd munkájának elismertsége, sikeressége és az ügy jellege, sőt maga az ügyfél is befolyásolja.

Bár a kötet elsősorban a jogkereső közönségnek, az ügyfeleknek szól, minden ügyvéd számára tanulságos. Dr. Kamarás Péter véleménye és tapasztalata érdemes arra, hogy megismerjük, mert akkor is hasznosítani tudjuk, ha a saját tapasztalataink alapján némely kérdésben másként vélekedünk.

Dr. Vágó Zsuzsanna ügyvéd, Monor