Dr. Porkoláb Erika

Dr. Porkoláb Erika, a Debreceni Ítélőtábla bírósági titkára a Kossuth Rádió Napközben című műsorában elmondta, a 18 év alatti fiatalok a bíróságokra családjogi vagy büntetőügyekben kerülhetnek. Van tárgyalás, amelyik a részvételükkel zajlik, de van, amelyben csak érintettek. A büntetőügyekben elkövetőként is jelen lehetnek, a 12–18 év közötti fiatalok ilyen esetben fiatalkorú elkövetők.

Ha őt rabolják ki, tőle lopnak vagy őt bántalmazzák, akkor sértettje a cselekménynek. Ezenkívül a bíróság tanúként idézheti még be őket abban az esetben, ha szem- vagy fültanúi voltak egy eseménynek, és az az információ, amit birtokolnak fontos lehet a bíróság számára.

A gyermekközpontú igazságszolgáltatással 2012-ben kezdtek el foglalkozni, amelynek központjában a gyermekek jogai szerepelnek. Erre azért volt szükség, mert az egyes kihallgatások óriási lelki terhet jelenthetnek még felnőtt emberek számára is, nemhogy egy gyermeknek – folytatta Porkoláb Erika.

Fontos, hogy a gyermekek érdekei mindenekfelett érvényesülhessenek. Van olyan eset, amikor a kihallgatás körülményeit teszik gyermekbaráttá: például lehetőséget adnak a gyerekeknek, hogy játékokkal mutassák be mi is történt velük, ha erőszak áldozatai lettek. Ezek az úgynevezett gyermekmeghallgató szobákban történnek. 2011-től a rendőrségeken, 2013-tól pedig a bíróságokon is vannak ilyen helyiségek, jelenleg 56 van ma Magyarországon belőlük.

Ennek egyik formája, ha a környezetet alakítják át. Lényege, hogy a gyermek ne olyan nagy bútorok között tegyen nyilatkozatot, mint a bírósági vádlottak padja vagy a pulpitus, hanem egy olyan szobában, amely a gyermek korának megfelelő bútorokkal van berendezve.

Ahhoz, hogy a gyermek oldottságát még jobban biztosítsák, a gyermekmeghallgató szobákba nem engedik be azokat az embereket, akik amúgy a tárgyaláson jelen lennének, így sem a vádlott, sem a gyermek védője nem tartózkodik a szobában. Csak a családjogi bírák és adott esetben még a jegyző lehet bent a gyermekkel.