"Az UNICEF egy olyan világ építésében kéri a fiatalok segítségét, ahol minden gyermek biztonságban van az erőszakkal szemben, érvényesülnek a jogaik és kibontakoztathatják a bennük rejlő képességeket" - olvasható a felhívásban.

Az ideális jelölt

A szervezet MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az ideális jelölt 14-21 év közötti, "szóvivőként" is szívesen képviseli a gyerekjogok ügyét, valamint aktív közösségi életét él az iskolájában, településén, szűkebb környezetében.

A közösségszervezésben, diákújságírásban, jótékonysági akciókban szerzett tapasztalat előnyt jelent.

Az ország minden pontjáról, bármilyen háttérrel jelentkezhetnek az érintett korosztály tagjai, lényeges szempont, hogy a Tanács sokféle fiatal sokféle világát tükrözze.

Mint írják, a világ egyik legismertebb gyermekjogi szervezeteként az UNICEF különösen fontosnak tartja a fiatalok bevonását az őket érintő döntésekbe.

Mi a dolguk?

A Fiatal Nagykövet pozíciót az UNICEF Magyarország 2015-ben hozta létre azzal a céllal, hogy a Gyermekjogi Egyezmény szellemében biztosítsa a gyermekek részvételét a munkájában. Az új tagokat minden évben pályázat útján választják ki, jelenleg hét fiatal alkotja a Tanácsot.

A Fiatal Nagykövetek az elmúlt években együttműködtek a Gyermekbarát Településekkel, panelbeszélgetéseken osztották meg gondolataikat, döntéshozókkal találkoztak, cikkeket írtak, kampányokban hallatták a hangjukat. A leendő Fiatal Nagykövetek részt vehetnek az UNICEF Magyarország rendezvényein, programjaiban, alakíthatják a szervezet tevékenységét.

"Nagy várakozással keressük új nagyköveteinket, akik korosztályuk hangjaivá válnak és betekintést adnak nekünk, gyermekekért dolgozó felnőtteknek abba, hogy maguk a fiatalok mit gondolnak egyes témákról. Ez a generáció formálja majd a jövőnket, érdemes rájuk már most odafigyelni" - idézik a közleményben Mészáros Antóniát, az UNICEF Magyarország ügyvezető igazgatóját.

A pályázat részleteiről további információ ide kattintva érhető el.