Idő előtt megszűnhet dr. Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökének megbízása, és alkotmánybíróként válthatja dr. Stumpf Istvánt - értesült a hvg.hu több forrásból. A lap ismeretei szerint a terv - amely nem talált egértelmű pozitív fogadtatásra az AB-n - nem új, ugyanakkor most időszerű: július 13-án ugyanis lejár dr. Stumpf István alkotmánybírói megbízatása. Elemzők szerint ezzel a lépéssel a kormány helyreállíthatná az elmúlt másfél év alatt szétzilálódott, szinte ellehetetlenült kapcsolatot az OBT és az OBH között.

A sajtóelemzés – teljes terjedelmében itt olvasható - részleteiben ismerteti, miként jutott el a helyzet a mai állapotokig.

Dr. Handó Tünde lehetséges utódjának tartják az OBH elnöki posztján a Miskolci Törvényszék elnökét, dr. Répássy Árpádot. A korábbi igazságügyi államtitkár testvéréről úgy tartják, nem megosztó személyiség, miközben – a hvg.hu értékelése szerint - lojalitása sem megkérdőjelezhető. Szakmai önéletrajzában például célként azt fogalmazta meg, hogy ő az OBT tagjaként az OBH elnöke döntéseinek kíván megfelelni.

(Foto: dr. Handó Tünde és dr. Répássy Árpád, 2017. birosag.hu)