Dr. Varga Judit miniszteri kinevezése előtti parlamenti bizottsági meghallgatásán az igazságügyi tárcát illetően közölte: célja a megkezdett munka folytatása. Fontosnak nevezte a bérrendezést, a törvények és rendeletek arányának megtartását, a túlszabályozás meggátlását. Az adminisztráció csökkentése a versenyképesség miatt is lényeges - tette hozzá. Úgy látja: a nagy kodifikálási folyamat lezajlott az elmúlt időben, a jogalkalmazás első tapasztalatait most vonják le. Kiemelte: miniszterként is igyekszik mindenkit meghallgatni - jelentette az MTI.

A miniszterjelölt szerint logikus összekapcsolni az igazságügyi tárcát és az uniós ügyeket, hiszen szinte minden uniós jogalkotás érinti a nemzeti jogrendszereket. Mint mondta, eddig is az igazságügyi tárcával dolgozott együtt a legszorosabban uniós ügyekért felelős államtitkárként.

Meghallgatásán - amelyen többnyire az eu-s kapcsolatokra esett a hangsúly - kijelölt miniszter azon véleményének adott hangot, amely szerint az uniós intézmények új vezetőiről szóló csúcs bebizonyította: megkerülhetetlenné vált Közép-Európa az európai döntéshozatalban, kiderült, már nem működik az, hogy a régi nagy tagállamok egymás között elosztják a pozíciókat. Meggyőződése szerint "a visegrádi országok (V4) és Közép-Európa sikerét hozta a legutóbbi európai uniós csúcs".

Magyarország uniós csatlakozása óta eltelt 15 évben sok minden változott, és ennek a folyamatnak volt a csúcspontja az uniós állam- és kormányfők találkozója - mondotta. Úgy látja, hogy új idők kezdődtek Európában, "lehetőség nyílik bizonyos hibák kijavítására például a gazdaságpolitika, a migráció és a jogállamiság területén".

Kifejtette arról is véleményét, hogy az EU-nak olyan működő közösségnek kell lennie, amely tiszteletben tartja a nemzeteket, kölcsönös tiszteletre alapuló együttműködésre épül, ez a siker kulcsa. Elmondta azt is, hogy az egymás kölcsönösen tisztelő nemzetek együttműködésére épülő politika képviseletével bízta meg a miniszterelnök. Aki kiáll saját érdekei mellett, azokat következetesen képviseli és ennek érdekében képes szövetségeket kötni, el tudja érni a kívánt eredményt, ezt mutatja a V4 sikere az EU-csúcson.

Dr. Varga Judit az uniós ügyekkel kapcsolatban egyebek mellett azt is mondta, hogy az erős EU erős nemzetekre épülhet.

A migráció tekintetében hosszú távú, minden ország érdekét figyelembe vevő megoldás kell - vélekedett -, amely nem büntet tagállamokat azért, mert a válaszuk eltér az európai fősodortól.

Véleménye szerint nagyobb hangsúlyt kellene helyezni a bővítéspolitikára: nem mélyebb, hanem nagyobb Európai Unióra van szükség. A következő több éves uniós költségvetési keret elfogadásáról azt mondta: a minőség fontosabb, mint a gyorsaság.

Álláspontja szerint a jogállamisági vitákat érdemes lenne lezárni, és ehhez nem kell új eszközöket kitalálni.

Hörcsik Richárd (Fidesz) kérdésére elmondta: a tagállamokkal szembeni kettős mérce leküzdése az egyik legfontosabb feladat, szembesíteni kell a kritikusokat azzal, hogy az általuk kifogásolt megoldások nem újak az unióban.

Bana Tibor (Jobbik) felvetésére a miniszterjelölt kifejtette: "minden okunk megvan arra, hogy pozitív fejleményként" értékeljük az Európai Bizottság elnökjelöltjének megválasztását, Ursula von der Leyen ugyanis alkalmas lehet arra, hogy megértse Közép-Európa problémáját.

Juhász Hajnalka (KDNP) az uniós költségvetésről kérdezett. Dr. Varga Judit közölte: az egyik legfontosabb cél a kohéziós pénzek csökkentésének megakadályozása.

Szél Bernadett (független) érdeklődésére a miniszterjelölt kijelentette: Magyarország kifejezetten jól áll a klímacélok teljesítése, a széndioxid-kibocsátás csökkentése tekintetében, az országnak "nincs semmi szégyellnivalója".

Ugyancsak Szél Bernadett felvetésére közölte: a csatlakozás az európai ügyészséghez nem kötelező, ha egy tagállam úgy dönt, hogy alkotmányos nehézségekbe ütközik a csatlakozás, megteheti, hogy eláll ettől. Nem Magyarország az egyetlen tagállam, amely nem csatlakozik az intézményhez - emlékeztetett.

Varga-Damm Andrea (Jobbik) kérdésére felidézte: azért, hogy az alaptalan nemzetközi támadások miatt indult vitákat megnyugtatóan rendezhessék, elhalasztották a közigazgatási bíróságok bevezetését.

Az ülés végén az igazságügyi bizottság 8 igen szavazattal - 2 nem ellenében -, az európai ügyek bizottsága pedig 6 igen szavazattal - 2 nem ellenében - támogatta dr. Varga Judit miniszteri kinevezését.

A kormányzati szerkezet is változik - jelezte dr. Gulyás Gergely

Dr. Varga Judit államtitkár igazságügyi miniszteri jelöltségével kapcsolatban újságírói kérdésre dr. Gulyás Gergely miniszterelnöki hivatalt vezető miniszter kérdésre megerősítette: a kormányzati szerkezet is változik, a Miniszterelnökségtől az Igazságügyi Minisztériumhoz kerülnek az európai uniós ügyek. Dr. Varga Juditot maximálisan alkalmasnak tartja a miniszteri tisztség betöltésére, mert államtitkári tevékenysége során kiválóan képviselte a magyar érdekeket Brüsszelben, kiállt a nemzetek Európája mellett.

x x x x x x x x

Dr. Varga Judit kijelölt igazságügyi miniszter (hivatalos életrajza korábbi közleményünkben olvasható) parlameti bizottsági meghallgatásáról, a fentieken túlmenően a nők jogainak magyarországi helyzetéről (az Isztanbuli Egyezményről), az Európai Ügyészség magyar tagságáról, a migrációról, a magyarországi tranzitzónával kapcsolatos kérdésekről, a Sargentini-jelentésről, az európai uniós fórumokat informáló magyarországi csoportok, személyek hozzáállásról elhangzottakról a különböző sajtóbeszámolókban

lehet olvasni.

(Címfotónkon dr. Varga Judit kijelölt igazságügyi miniszter, mellette dr. Völlner Pál IM államtitkár. Foto: MTI)