A kutatás célja

Az Európai Bizottság által támogatott projektjnek célja a büntetőeljárás során a következő jogok gyakorlati érvényesülésének vizsgálata:

  • a tájékoztatáshoz való jog (2012/13/EU irányelv),
  • a tolmácsoláshoz és fordításhoz való jog (2010/64/EU irányelv),
  • a védőhöz való jog (2013/48/EU irányelv),
  • a hallgatáshoz való jog és
  • a fiatalkorúak valamint a sérülékeny csoporthoz tartozó gyanúsítottak jogainak érvényesülése.A projekt ügyvédekkel készített interjúk segítségével kívánja megvizsgálni, hogy vannak-e gyakorlati hiányosságok a fenti jogok érvényesülése területén.


Miben segíthetnek az ügyvédek?

Az MHB a kutatás során büntetőeljárásokban eljáró ügyvédekkel készített interjúkon keresztül kívánja vizsgálni az eljárási jogok érvényesülését. Ennek során egy előzetesen összeállított kérdőív alapján tesznek fel kérdéseket.

Az interjúra előre egyeztetett időpontban, 2017. október-december folyamán, az ügyvédnek megfelelő helyszínen (például ügyvédi irodájában) kerülne sor. Az interjú során a kérdésekre adott válaszokat a meginterjúvolt választása szerint írásban, vagy írásban és hordozható hangrögzítő készülék segítségével rögzítenék. A hangrögzítő készülékkel rögzített interjú pontosabb és teljesebb képet ad a megkérdezett által elmondottakról, így nagymértékben segítené a munkát, ha az adott ügyvéd hozzájárulna az interjú rögzítéséhez. (Az interjúk elkészítéséért díjazást nem áll módjukban biztosítani.)

Adatvédelmi kérdések

Az interjúkat (ellenkező kérés hiányában)az MHB anonim módon dolgozza fel, vagyis az interjúalany ügyvéd nevét és elérhetőségét nem kapcsolják össze a rögzített interjúleirattal. Az MHB munkatársai a megismert adatokat az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvényben (Infotv.) meghatározott módon kezelik és használják fel. Utóbbira az interjút végző kutató írásban is kötelezettségvállalást tesz, amelyet az interjúalany ügyvéd rendelkezésére bocsát.

* * *

Idézet az MHB felhívásából

Az Ön tapasztalata és segítsége kiemelkedően fontos számunkra. A kutatásban való részvétellel hozzájárulhat a büntetőeljárási garanciák gyakorlati érvényesüléséhez. Kérjük az alábbi linken, vagy a daniel.g.szabo@helsinki.hu email címen jelezze, ha számíthatunk megtisztelő segítségére:

https://goo.gl/forms/thyYqoA6e1crSSj23

Segítő együttműködését előre is köszönjük.

Amennyiben a kutatással kapcsolatban bármilyen kérdése merül fel, készséggel állunk rendelkezésére az alábbi elérhetőségen.

Kapcsolat:

G. Szabó Dániel jogi előadó, projektkoordinátor

E-mail: daniel.g.szabo@helsinki.hu

A „Fogva tartás a rendőrségen: a büntetőeljárási jogosítványokat rögzítő európai uniós irányelvek érvényesülése” című projekt az Európai Bizottság támogatásával valósul meg.