A miniszterelnök szerda délután egyeztetett a jelölttel, és ez alapján dr. Varga Judit igazságügyi miniszteri kinevezésére tesz javaslatot Áder János köztársasági elnöknek - jelentette az MTI.

Orbán Viktor kezdeményezi Kövér Lászlónál, az Országgyűlés elnökénél Varga Judit kinevezés előtti bizottsági meghallgatását. A dr. Varga Judit vezette igazságügyi tárcához tartoznak a kormányon belül az európai uniós ügyek is.

Dr. Trócsányi László a magyar kormány jelöltje az év második felében megújuló Európai Bizottság hazánkat megillető biztosi tisztségére is.

Dr. Trócsányi László június 30-ig van hivatalban.

Az új igazságügyi miniszter személyéről régóta folyt a találgatás.

Az Atv.hu szombaton kormányközeli forrásokra hivatkozva azt írta Varga Judit EU-kapcsolatokért felelős miniszterelnökségi államtitkár lehet a legesélyesebb, „mert Brüsszelben is otthonosan mozog, és a magyar kormányzati álláspontot energikusan képviseli.”

Néhány héttel korábban még dr. Völner Pál igazságügyi államtitkárt emlegették potenciális miniszterként, még korábban pedig az Orbán-család ügyvédjeként is ismert korábbi VII. kerületi alpolgármestert, dr. Bajkai István fideszes képviselőt. Dr. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a múlt csütörtöki kormányinfón újságírói kérdésre még nem árulta el, ki váltja majd dr. Trócsányi Lászlót.

Dr. Varga Judit, a Miniszterelnökség európai uniós kapcsolatokért felelős államtitkára, leendő igazságügyi miniszter hivatalos életrajza:

Dr. Varga Judit

Dr. Varga Judit a Miskolci Egyetem Állam-és Jogtudományi Karán szerzett jogi végzettséget, 2009-ben szerezte meg jogi szakvizsgáját. A Freshfields Bruckhaus Deringer és a Hogan & Hartson ügyvédi irodákban végzett ügyvédjelölti munkája után a Fővárosi és Pesti Központi Kerületi Bíróságon dolgozott fogalmazóként, majd európai parlamenti képviselők politikai tanácsadója volt. 2018 májusától a Miniszterelnökség európai uniós kapcsolatokért felelős államtitkára.

Dr. Varga Judit három kisfiú édesanyja, lelkes sportember és zenerajongó.

Tárgyalóképes angol, német és francia, illetve társalgási szintű spanyol nyelvtudással rendelkezik.

Dr. Varga Judit Facebook oldalának fotói, bejegyzései, videói ide kattintva tekinthetők meg.

(Fotók: Facebook)