Dr. Tóth Tamás

A delegációt dr. Tóth Tamás bv. vezérőrnagy, a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka fogadta, akitől a külföldi börtönparancsnokok tájékoztatást kaptak a magyar büntetés-végrehajtási szervezet felépítéséről, működéséről és a főbb szakmai feladatairól. Kiemelte, hogy a büntetés-végrehajtási szervezet célkitűzéseinek teljesülése érdekében nagy hangsúlyt fektet a fogvatartottak foglalkoztatására, oktatására, képzésére, valamint az elítéltek társadalmi visszailleszkedésének elősegítésére – írta közleményében a bv.gov.hu.

A delegáció a tanulmányi látogatás során megtudta, hogy a február végén, Kiskunhalason átadott új börtön fogvatartotti munkaerő bevonásával készült, az épületek külső és belső átalakításában pedig olyan elítéltek vettek részt, akik a munkálatok elvégzéséhez szükséges szakképesítést és a gyakorlati tapasztalatokat már a börtönben szerezték meg.

Kiemelte továbbá, hogy a börtön felszerelése, a rácsok, a zárkaajtók, a kilátásgátlók, a zárkaszekrények vagy az ágyak előállítása is a büntetés-végrehajtás gazdasági társaságainál foglalkoztatott fogvatartottak munkáltatásával valósult meg.

Elhangzott az is, hogy az új büntetés-végrehajtási intézet kivitelezése során mintegy 80 ezer órát dolgoztak a fogvatartottak, és több mint 1 kilométer biztonsági kerítést, 2800 darab kerítésoszlopot, több mint 200 tekercs drótfonatot, 1700 tekercs NATO drótot, több mint 300 tonna követ és csaknem 15 ezer téglát használtak fel.

A program zárásaként a delegáció tagjai meg is tekinthették, hogy hogyan dolgoznak a magyar fogvatartottak, hiszen a kiskunhalasi börtön területén működő varrodát is meglátogatták.

A BV saját értékelése szerint a magyar büntetés-végrehajtási szervezet fogvatartottak foglalkoztatásában elért eredményei Európa-szerte példaértékűnek számítanak, a szervezet a 2017-es év végére elérte a teljes körű fogvatartotti foglalkoztatást.

A fogvatartotti foglalkoztatásban elért magyar eredményeket már hosszú ideje figyelemmel kísérik a világon mindenütt, - írja közleményében a BV -, így rendszeresen érkeznek hazánkba a külföldi delegációk, hogy megismerjék az elítéltfoglalkoztatás sajátosságait. Az elmúlt két évben hazánkba látogatott egyebek között az albán, a grúz, a lengyel, a román, sőt még a kínai büntetés-végrehajtási szervezet szakmai delegációja is.