A Pp. elektronikus kapcsolattartás esetén irányadó kézbesítési szabályai között találjuk azt a rendelkezést, amely szerint, ha az irat azért nem kézbesíthető, mert az elektronikus úton kapcsolatot tartó a kézbesítési rendszer azon szolgáltatása tekintetében nem kötött szolgáltatási szerződést vagy azt megszüntette, amelyen keresztül részére a bírósági iratokat kézbesíthetik, az elektronikus úton kapcsolatot tartót a bíróság pénzbírsággal sújtja és a bírósági iratot papír alapon kézbesíti hívja fel az ügyvédség figyelmét a BÜK elektronikus körlevele.

Egyszerűbben: a bíróságokkal történő elektronikus kapcsolattartáshoz (a bíróságokhoz címzett iratok küldésére és az onnan érkező küldemények fogadására) a jogi képviselőnek a cégkaput kell használnia.

Fontos, hogy a 2019. január 1. napjától életbe lépett szabályozás szerint az egyéni ügyvéd és az európai közösségi jogász is e tevékenysége során a Kormány által biztosított tárhely szolgáltatások közül a cégkaput használja. A KÜNY tárhely (ismertebb nevén Ügyfélkapu) ilyen célra már nem használható.

Arra az esetre, ha a jogi képviselő nem létesít cégkaput - s így azon keresztül részére a bíróság iratot kézbesíteni nem tud -, a Pp. szankciót határoz meg és rögzíti, hogy a bíróság az ilyen felet pénzbírsággal sújtja.

A cégkapu regisztráció a cegkapu.gov.hu címen végezhető el. A regisztráció folyamatáról szóló részletes leírás itt olvasható.

A regisztráció során csatolandó iratokról készült leírás pedig itt található.