Az EU tagállamok igazságügyi miniszterei által alkotott Igazságügyi Tanács informális ülést tartott február 7-8-án Bukarestben, a soros EU-elnökséget ellátó Románia fővárosában.

A miniszterek áttekintették a polgári és kereskedelmi ügyekben történő együttműködés továbbfejlesztésének lehetőségeit. Egyetértettek abban, hogy jelenleg a már elfogadott jogi aktusok megfelelő végrehajtására, a gyakorlati tapasztalatok értékelésre kell fókuszálni a jövőben. Kiemelten fontos továbbá az igazságszolgáltatáshoz való hozzáférés javítása a digitalizáció nyújtotta lehetőségeken keresztül.

Hivatalos közleményében az Igazságügyi Minisztérium beszámolt: a tanácsülés során dr. Trócsányi László miniszter kétoldalú egyeztetést folytatott Vera Jourovával, az EU igazságügyi biztosával.

A megbeszélés során a miniszter tájékoztatást adott partnerének a magyar közigazgatási bíráskodás új rendszeréről.

A 2020. január 1-jével tevékenységét megkezdő Közigazgatási Felsőbíróságról és a közigazgatási törvényszékekről szólva hangsúlyozta: a törvény rendelkezései tiszteletben tartják a bírói függetlenség alapelvét, megfelelnek továbbá a nemzetközi sztenderdeknek. Hozzátette: a szabályozás számos elemében az osztrák szabályozást vette alapul.
Mindezekre tekintettel ő maga kérte a Kormány nevében a Velencei Bizottság vizsgálatát. A miniszter bemutatta a törvények előkészítésének folyamatát, kiemelve, hogy az Szakértői Bizottság bevonásával, a szakmai fórumok rendszeres tájékoztatása mellett, transzparens módon zajlott.

Dr. Trócsányi László miniszter bukaresti látogatása során találkozott továbbá Kelemen Hunorral, az RMDSZ elnökével, Calin Popescu Tariceanuval, a Liberálisok és Demokraták Szövetségének elnökével, egyben a Szenátus elnökével, valamint George Ciamba EU ügyekért felelős miniszterrel, akikkel áttekintették a májusi európai parlamenti választásokra történő román felkészülés jelenlegi állását. A megbeszéléseken egyetértettek abban, hogy az uniós jogállamisági mechanizmus keretben a tagállamok egyenjogúak, az értékelés során alkalmazott kettős mérce nem elfogadható.