• Az e-igazságügyi fejlődésére vonatkozó stratégia ide kattintva olvasható (angolul).
  • A startégia akcióterve ide kattintva olvasható.

Ez az akcióterv két projektet tartalmaz, melyek a CCBE javaslatain alapultak és azt korábban a CCBE állandó bizottság jóváhagyta.

Az ügyvédek státuszának ellenőrzésére szolgáló rendszer

Az első projekt a Find-a-Lawyer II – az ügyvédek státuszának ellenőrzésére szolgáló rendszer felállítására (Akcióterv 18. oldal). Ez az akció a CCBE javaslatán alapul, melynek célja egy Európa-szerte működtethető azonosítási megoldás létrehozása és az ügyvédek szerepének ellenőrzése (beleértve a működési bizonyítvány ellenőrzését is) a határon átnyúló elektronikus bírósági eljárásokban.

A mesterséges intelligencia az igazságügyben

A második projekt a Mesterséges intelligencia az igazságügyben (Akcióterv 15. oldal). Ez az akció is tartalmazza a CCBE javaslatát, miszerint egy a mesterséges intelligencia használatáról szóló ügyvédi útmutatóra lenne szükség az EU-ban.

Ténykérdés, hogy e javaslatok akciótervbe foglalása azt jelenti, hogy a projektek végrehajtásához EU támogatást lehet majd kérni.

A három fő cél

A 2019-2023-as időszak alatt az e-Igazságügyi EU munka fókuszában három fő célt fogalmaztak meg, nevezetesen

  • az információkhoz való hozzáférés javítása az igazságügy területén,
  • a bírói és bíróságon kívüli eljárások digitalizációjának folytatása annak érdekében, hogy könnyebb és gyorsabb hozzáférés legyen a bíróságokhoz,
  • biztosítsák a technikai végrehajtást, valamint
  • lehetővé tegyék a nemzeti e-Igazságügy rendszerek összekapcsolását és átjárhatóságát a tagállami rendszerek között.