Tisztán látni tehát, mi zajlik, egyelőre mégsincs válasz a legfőbb kérdésekre: miért növekszik a tekintélyelvűek támogatottsága, és hogyan győzhetnénk meg a szavazókat arról, hogy ne a tekintélyelvűségtől várják a megoldást a problémáikra?

Az Európai Szövetség a Szabadságjogokért, röviden Liberties ezért saját kutatásba fogott – hívta fel rá a figyelmet közleményében –, aminek eredményeként sikerült kideríteni, mi és miért történik, és azt is, hogyan lehetne visszavágni. Kiadta a "Küzdelem a tekintélyelvű populistákkal: miért támogatják őket, és mit lehet tenni a növekvő befolyásuk ellen" című könyvét, és népszerűsítő körútra indul vele, hogy különféle egyetemek és munkacsoportok szakértőivel vitassa meg a benne foglaltakat, hiszen az ő megfogalmazásaikon múlik, hogyan áll hozzá a média és hogyan álnak hozzá a politikusok a fokozódó tekintélyelvűséghez.

A Liberties tanácsokat is ad majd a politikai döntéshozóknak és az emberi jogi aktivistáknak azzal kapcsolatban, mit tehetnének a folyamat ellen, valamint blogokon keresztül a szélesebb nyilvánosságot is megszólítják, hogy ki-ki megértse, hogyan járulhat hozzá a tekintélyelvűség visszaszorításához.

Az európai parlamenti választások közeledtével hírt ad majd arról, hogy állnak a mezőnyben a tekintélyelvűek. A közvéleménykutatások szerint az európai parlamenti választásoktól nem várható, hogy a tekintélyelvű politikai csoportosulások annyira megnövekednének, hogy többséget alakíthatnak. Az viszont mintha elsikkadna, hogy mindegyik nagyobb európai parlamenti frakcióban ülnek tekintélyelvű politikai pártok által delegált képviselők. A szervezet adatokkal és elemzésekkel szolgál majd arra nézve, hogyan léphetnének szövetségre egymással az európai parlamenti képviselők annak érdekében, hogy nem csak a vezetőülésről, hanem a hátsó ülésekről is kiszorítsák a tekintélyelvűeket.