Az alábbi területeken és feladatkörökben lesz szükség a BÜK szerint az önkéntes védőügyvédekre:

  1. büntetőügyekben a nyomozóhatósági helyszíneken, az ügyészségi helyszíneken, előzetes letartóztatás vagy bíróság elé állítás esetén a bírósági épületekben;
  2. idegenrendészeti őrizet elrendelése és meghosszabbítása esetén az őrzött szállásokon (ilyen az országban több helyen is van és lesz) - pontos információk feltételezhetően hamarosan elérhetők lesznek;
  3. a közigazgatási és munkaügyi bíróság előtti bizonyos eljárásokban.
Az ügyek várható nagy száma miatt az egyébként is számos nehézséggel szembekerülő menekültek jogvédelmének biztosítása jelentős nehézségek árnyékát veti előre. Ezért a BÜK elhatározta, hogy közreműködik az érintettek joghoz való hozzáférésének támogatásában.

A BÜK felvette a kapcsolatot a büntetőügyekben illetékes bíróság koordinátorával, megfelelő előzetes tájékoztatásokat kapott és vár is ezen együttműködés keretében.

A BÜK azt igéri, hogy a következő napokban tájékoztatni fogja azon ügyvédeket, akik akár a fővárosi őrzött szállásokon, akár Szegeden, egy vagy több teljes napra hajlandók helyben kirendeléseket ellátni, és hogy milyen elektronikus felületen jelenthetik be közreműködési szándékukat. Ezt követően várja majd a BÜK a jelentkezéseket egy külön e célra létrehozandó elektronikus felületen.

A BÜK ezt az együttműködést és annak szervezését önkéntes ügyvédek közreműködésével kívánja lebonyolítani, mivel ilyen volumenű igazgatási feladatot csak támogatni tud, ellátni nem. Ezért az ezzel kapcsolatos információkat is interneten, a hírlevélben és a Kamara honlapján keresztül adja majd meg, ügyintézőink telefonon nem fognak tudni segítséget adni.