Az UNHCR szerint a szerb és a horvát határon felhúzott kerítés, illetve a szigorú menekültügyi szabályozás miatt a Magyarországra érkezőknek „speciális tranzit zónákban” kellett alávetniük magukat a belépési procedúrának, ahol a körülmények nem feleltek meg az uniós és nemzetközi sztenderdeknek. A jelentés főként az eljárási biztosítékokat, a bírósági felülvizsgálat lehetőségét és a szabad mozgás megvonását emeli ki.

Ugyancsak ellentétes az uniós irányelvekkel, hogy Magyarországon akár 10 éves börtönbüntetési is kaphatnak az illegális határátlépők. Méltányosan kell ugyanis eljárni a menedékkérőkkel, különösen akkor, ha olyan területről érkeztek, ahol az életüket vagy szabadságukat veszélyeztették - olvasható a jelentés összefoglalásában.

A szervezet nehezményezi azt is, hogy pont akkor zárt be a debreceni menekülttábor, amikor a menekültkérelmek száma megnőtt és lett volna kapacitásigény. A megnyitott Kiskunhalasi menekülttáborban sem voltak megfelelőek a körülmények.

A jelentés szerint a menekülthelyzet kezelésének jogi háttere és a gyakorlati megvalósítás is komoly aggodalmakra ad okot, az nem csak a nemzetközi és európai joggal ellentétes, de akár azt is jelentheti, hogy Magyarország nem teljesítette nemzetközi kötelezettségeit.