„Azt gondolom a véradásról, hogy sokak számára valami távoli és misztikus dolog, de nem különösebben izgalmas. Amint persze vérre lesz hirtelen szüksége bárkinek, megváltozik a helyzet. Valójában egyetlen véradó egy alkalommal leadott véréből három ember életét lehet megmenteni, és tényleg, az önzetlen segíteni akaráson kívül nincs másra szükség hozzá” - vallja e fontos életmentő aktusról annak kamarai mozgatója, dr. Fügedi Szilvia ügyvéd, a BÜK elnökségének tagja, fegyelmi megbízott (képünkön).

Dr. Fügedi Szilvia a Pesti Ügyvéd 2016/09. számában elmondta, hogy a véradás kamarai megszervezésének az ötlete nem tőle származik, dr. Szécsei Judit vetette fel a gondolatot, ő azonnal mellé állt.

Azóta közismert, hogy dr. Fügedi Szilvia odaadással szervez, buzdít és kampányol az ügy érdekében, ahol csak módja van rá.

Az első próbavéradás a Kamarában 2015 augusztusában volt. Akkor ötvenen jöttek el, s abból harminchárman adhattak is vért. A szigorú feltételek miatt ugyanis a többiek számára a véradást nem engedélyezte a doktornő. 2016 februárjában volt a második véradás. Legutóbb pedig augusztus 29-én, immáron harmadik alkalommal. Erre az eseményre 58-an jöttek el és 45-en adhattak is vért, ami - mint hangsúlyozza - kiemelkedően szép eredmény.

Vannak olyan kollégák, akik a kamarai esemény előtti alkalmakat is beleszámítva, legalább már harmincszor adtak vért életükben.

A véradás mostanra egy kis ügyvédi társasági eseménnyé nőtte ki magát. A véradást követően nem rohannak el az ügyvéd kollégák; beszélgetés, sütizés, sztorizás alakul ki, dél körül már zsong a BÜK díszterme. A sütizést az első alkalommal ösztönzésként találta ki, de mostanra szinte elvárás lett „némi szénhidrát” gyors visszapótlása...

Igen sokan jelentkeztek, akik életükben először a Kamara felhívására adtak vért. Mindenki büszke a cselekedetére - meséli. Sokan hívják fel akkor is, amikor megkapják az sms-értesítést, hogy vérét kiszállították valamelyik egészségügyi intézménybe.