Arwen Handley,

A pénzügyi felügyeleti szervek és más ellenőrző hatóságok által beszedett büntetési pénzek éveken át nőttek, elsősorban a pénzmosás, a szabályszegés, a csalás és egyéb korrupciós ügyek tekintetében. Az AML Intelligence pénzügyi bűncselekményekre szakosodott ügynökség adatai azt mutatják, hogy 2021-ben ez az irány átmenetileg megfordult.

2021 első 9 hónapjában a pénzügyi visszaélésekre kiszabott büntetések teljes összege 63%-kal alacsonyabb volt, mint egy évvel ezelőtt ugyanebben az időszakban. Ez az első alkalom 2017 óta, hogy októberre a bírságok összesített értéke nem érte el az előző éves szintet – írta a Portfolió.

Annak ellenére, hogy a bírságok globális szintje csökkent, a teljes büntetési összeg így is elérte az 5,8 milliárd dollárt, ami majdnem a négyszerese a 2017-ben dokumentált értéknek. A büntetési összeg csökkent ugyan, de a szankciók száma nem. 2021-ben eddig 170 eljárást indítottak el, míg az előző évben csak 120-at.

Arwen Handley, a londoni Hogan Lovells ügyvédje, aki banki hatóságoknak ad tanácsot, azt mondta, az idei év robbanása azért maradt el, mert nem voltak több milliárd dollárt érő botrányok. A múlt évben különösen magas volt a büntetések összesített értéke, mert szerepelt köztük pár jelentős tétel. Ilyen volt a Goldman Sachs több milliárd dolláros fizetési kötelezettsége, amelyet a maláj államadósság 1MDB fejlesztési alapnak történő értékesítése során szabtak ki rá. Handley szerint a pandémia alatt sokat akadozott a hatóságok működése, hiszen a lezárásokkal látványosan lelassult az eljárások előmenetele, de több félbe is maradt közülük.

Az Egyesült Államok részesedése még mindig óriási a büntetésekből. Az 5,8 milliárdos összegből 4 milliárd dollárt halmozódott itt fel. Az Ofac, a Szövetségi igazságügyi minisztérium és FinCEN nem csak a belföldi, de a külföldi szereplők elleni szankciók indításában is élen járnak.

A pénzügyi bírságok között a csalás és a megvesztegetés voltak a legjelentősebb kategóriák az Egyesült Államokban és a teljes összeg 90%-át tették ki. A legnagyobb tétel ebben a kategóriában, egy 2,5 milliárd dolláros bírság volt a Boeing repülőgép gyártó cég ellen, amely megpróbálta megvezetni a szabályozókat a Boeing 737 Max utasszállító biztonsági felszereltségét illetően, még a tragikus kimenetelű baleseteket megelőzően.

Európában a pénzmosás-ellenes rendeletek megsértéséért indították a legtöbb eljárást, ami a bírságok teljes összegének a kétharmadát jelentette. A kisebb európai bűncselekményekhez tartozik például egy 4,25 millió eurós összeg is, amit a német BaFin vetett ki a N26 fintechre a pénzmosás-ellenes eljárásoknál tapasztalt hibák okán.

A szakértők arra számítanak, hogy a kiszabott büntetésekben tapasztalható csökkenés csak egy rövid megtorpanás eredménye és a felügyeleti szervek hamarosan újra belerázódnak majd a koronaválságot megelőző munkatempójukba.