Nehéz megmondani, hogy mennyiben az adóhatóság munkája járult hozzá az előirányzott, illetve a többletbevétel teljesüléséhez és mennyire az elmúlt években beindult öntisztító folyamatok – az online pénztárgépek, az EKÁER bevezetése, az adózói minősítési rendszer kialakítása –, az önkéntes jogkövetésre gyakorolt hatások beérése járult hozzá – mondta az RSM adójogásza.

Dr. Fekete Zoltán Titusz (képünkön) hozzátette: „ez lehet a háttérben az igazi kérdés. Azt látjuk, hogy majdnem 13 ezer milliárd forint adóbevételt nem az adóhatóság szed be, hanem az önadózás rendszeréből jön. Az az általános hozzáállás, hogy az adózók akkor fizetnek adót, ha érzik a fenyegetettséget, ezért kérdés, mennyire káros, ha az adóhatóság lazít a kényszerítőeszköztárán. Azt gondolják akkor az emberek, nem kell befizetni, mert nem tudják számonkérni, ha igen, akkor már mindegy. Az látszik, hogy bár az állam lazított az adóhatósági szigoron, mégis egy nagyon picit túl is teljesültek a költségvetési bevételek.”

Az elmúlt évek adatai szerint körülbelül 500 milliárd forint az a nettó jogerős adómegállapítás, amit az adóhatóság tárt fel, ennek egy része azonban nem lesz valós teljesülés – emelte ki az RSM adójogásza.

„A 31 milliárd forintos költségvetési túlteljesítés nem az ellenőrzéseknek köszönhető, hanem ez az egész rendszer működését mutatja. Tavaly csökkent az adónemeket vizsgáló ellenőrzések száma, inkább célzott vizsgálatok voltak jellemzőek, mégsem lazult az önadózás fegyelme” - fogalmazott Fekete Zoltán Titusz.