Franz Plöchl

Franz Plöchl osztrák legfőbb ügyész elmondta, hogy Ausztriában 2012-ben került be a korrupció fogalma a Büntető Törvénykönyvbe. A jogszabályok különbséget tesznek a köz- és versenyszférában tevékenykedők, illetve a korrupciót aktívan vagy passzívan elkövetők között. A legszigorúbban a közszféra alkalmazottait, és az aktív korrupciós tevékenységet folytatókat büntetik, ők akár 10 évig terjedő szabadságvesztéssel is sújthatók, a vesztegetés összeghatárától függően.

Franz Plöchl három olyan esetet említett a közelmúltból, amely kiterjedt nemzetközi nyomozás után zárult le.

  • Az első ügyben az osztrák kormány korábbi belügyminisztere volt érintett, akit egy angol újságíró leplezett le, amikor lobbizásért fizetett a miniszternek.
  • A második esetben az osztrák Nemzeti Bank egyik vezetője, és egy korábbi pénzügyminiszter ellen indult eljárás, mert azerbajdzsáni és szír cégeket fizettek le, hogy bankjegynyomdáikat Ausztriába vigyék.
  • A harmadik általa említett ügy, az Ibiza-gate volt, amely az osztrák kormány lemondásához, és 2019 szeptemberében előrehozott választásokhoz vezetett.

Franz Plöchl kiemelte, hogy az elmúlt tíz évben megteremtették a korrupció ellenes küzdelem jogszabályi és intézményi feltételeit és hoztak létre olyan nyomozócsoportokat, amelyek a bonyolult, akár évtizedeken át húzódó gazdasági bűncselekmények felgöngyölítéséhez is rendelkeznek megfelelő szaktudással. Az osztrák hatóságok erőfeszítéseinek köszönhetően Ausztria a 15. azon a 180 országot felsoroló listán, amely a korrupcióval való érintettséget méri.

x x x x

A konferencián elhangzott, nemzetközi áttekintést nyújtó további előadások összefoglalóit - Ladislav Hamran, az Eurojust elnöke: A legerősebb ügyészi fegyverek: alázatosság, hűség, türelem, Maros Zilinka szlovák legfőbb ügyész: Hogyan lehet áttörést elérni a korrupció ellenes harcban? Bogdan Święczkowski lengyel legfőbb ügyész: Speciális osztályok foglalkoznak a korrupcióval és a kiberbűnözéssel, Pavel Zeman cseh legfőbb ügyész: Újra kell gondolni az elektronikus adatok gyűjtésére, felhasználhatóságára vonatkozó uniós és nemzeti szabályozásokat - az Ügyvédek Lapja soron következő, 2021/4. lapszámában lehet elolvasni. Megjelenik: 2021. augusztus 25-én.

Címfoto: Antikorrupciós- és korrupciómegelőzési szövetségi hivatal, Bécs