Igen változatos a tiltott tárgyak, leginkább a mobiltelefonok bejuttatásának módja a bv. intézetekbe. Jellemzően a hozzátartozók által csomagként küldött élelmiszerben, dohányban, kávéba, teába, vagy krémbe, fogkrémbe, tusfürdőbe keverve, elrejtve igyekeznek leplezni a tárgyakat.

Ezek a „hordozó” tárgyak olyan módon vannak „preparálva”, hogy eredetinek látszik a csomagolás, egyáltalán nem tűnik ki a többi megbontatlan tárgy közül.

A csempészmobilok az átlagos telefonokhoz képest sokkal kisebbek és sokkal kevesebb a fémtartalmuk is, így könnyebben lehet elrejteni és nehezebb is kiszűrni azokat.

Ennek ellenére 2016-ban a bv. munkatársai 1459, az idei évben pedig már több mint 780 illegális mobiltelefon készüléket foglaltak le a hazai börtönökben.

A büntetés-végrehajtási szervezet eddig is kiemelt figyelmet fordított a tiltott tárgyak bv. intézetbe történő bejutásának megakadályozására, illetve megelőzésére, azonban az elmúlt hónapokban tovább szigorodtak a biztonsági intézkedések: több lett a kábítószer-kereső kutyák száma és ellenőrzéseik gyakorisága, többlépcsőssé vált a hozzátartozók által küldött csomagok, levélküldemények átvizsgálása, valamint szigorodtak a börtönök személybeléptetési rendszereinek szűrési elemei is.


Ha tiltott tárgyat találnak a bv. intézetben, minden esetben alaposan megvizsgálják az eset körülményeit.

A fogvatartottat fegyelmi, indokolt esetben büntetőeljárás formájában vonják felelősségre, de a rá vonatkozó biztonsági szabályok szigorítására, valamint a kapcsolattartás részleges korlátozására is sor kerülhet.

Minden esetben megvizsgálják a hozzátartozók felelősségét is, amennyiben bebizonyosodik a szándékos magatartás, úgy a bv. intézetek parancsnokai minden esetben megteszik a szükséges jogi és szakmai lépéseket is a fogva tartás biztonsága érdekében.