Szétfeszítik a NATO-t...

Joe Biden a NATO szétfeszítésével gyanúsította meg, valamint Beloruszhoz és egyéb totalitárius rendszerekhez hasonlította Magyarországot és Lengyelországot az ABC News csatorna által Philadelphiában szervezett, október 15-i, csütörtöki választási fórumon - idézi a mandiner.hu a hírt közlő lengyel wpolityce.pl hírportált.

A V4-ek oszlopos tagjai Donald Trump külpolitikáját érintve kerültek szóba. Jo Biden úgy érvelt, a NATO-t a széthullás veszélye fenyegeti, amit ők abból látnak, ami Fehéroroszországban, Lengyelországban és Magyarországban történik, ez után pedig azzal érvelt, hogy megnőtt a totalitárius rezsimek száma a világon.

Jo Biden kijelentései azt is előre vetítik - állapítja meg a lengyel hírforrás -, hogy milyen Közép-Európa politika várható az Egyesült Államoktól, ha őt választják meg következő elnöküknek az amerikai szavazók, amire a legújabb hírek szerint igen nagy esély van: Joe Bident fogják megválasztani az Egyesült Államok következő elnökének - mondta az Euronewsnak Allan Lichtman amerikai történészprofesszor, aki 1984 óta nem tévedett a választási eredmény előrejelzésében. Szerinte a demokrata elnökjelölt csak külső tényezők miatt veszíthetne - idézi a professzort az Euronews. (A teljes cikk ide kattintva olvasható.)

A demokrata elnökjelöltnek nem ez az első olyan nyilatkozata, amiben egyes közép-európai kormányokról negatív értékeléssel szól.

Az eredei teljes bejegyzést (lengyel nyelven) ide kattintva olvasható.

A valósághoz semmi köze nincsen! - reagált a magyar külügyminiszter

Szijjártó Péter az MTI-nek adott nyilatkozatába az amerikai elnökjelölt kijelentésére reagálva azt mondta, hogy Donald Trump amerikai elnök és Orbán Viktor miniszterelnök hasonló álláspontot képvisel az illegális migráció, a határvédelem, a biztonság, a családok támogatása és a keresztény közösségek megvédése ügyében.

A külügyminiszter úgy vélekedett, hogy "a demokrata kihívó nyilván emiatt vonta bele Magyarországot az elnökválasztási kampányba".

Szijjártó Péter szerint: ami a kijelentés konkrét tartalmát illeti, annak "a valósághoz semmi köze nincsen".

Címlapkép: MTI/AP/Andrew Harnik