Ügyvédfórum oldalunkon szeptember 27-én közzétettünk egy cikket, amiben összegeztük a BÜK tisztújítási előkészületeit és azt a sokrétű és eleven, színes egyéni kezdeményezést, ami a tagság és különböző szakmai-érdekvédelmi csoportosulásai részéről segíti ezt a folyamatot, főként a kamarai posztokra történő jelentkezők bemutatásával, bemutatkozásával. Ebben a közleményben tettük közzé azt a 21+1 kérdéscsokrunkat, amivel mi is segíteni szeretnénk a kamarai tagságot a jobb tájákozódásban. Csak annyit kértünk - s kérünk a jövőben is - a válasszal bennünket megtisztelő ügyvédektől, hogy a) a kérdésekre adandó válasz lehetőleg rövid és tömör legyen, b) a kérdésekre adandó válaszadás tetszőleges, arra válaszoljon, amire kedve van, c) kérdések sorrendje tetszőleges, úgy válaszoljon rájuk, abban a sorrendben, ahogy a legjobbnak látja (természetesen kivéve azokat az egymást kiegészítő kérdéseket, amelyek logikusan összetartoznak).

A következőkben közzé tesszük dr. Gyalog Balázs (képünkön) által megküldött válaszokat. (Életrajza a BÜK hivatalos honlapján, a zárt oldalon olvasható.)

Főtitkárnak, MÜK küldöttgyűlés tagnak jelentkezett.


1. Hogyan határozná meg: mi az ügyvéd?

Az állampolgárok hivatásos jogi segítője, a jogállam és az igazságszolgáltatás szerves része. Az én védői munkámban pedig az egyedüli ember, aki a terhelt mellett áll egy egész büntető igazságszolgáltatással szemben.

2. Ügyvédnek lenni: kenyérkereső foglalkozás, szolgáltatás, szakma, hivatás?

Egyértelműen egy hivatás.

3. Hogyan határozná meg az ügyvédség helyét az igazságszolgáltatás rendszerében?

A jogállami működés biztosításának őre kell, hogy legyen az ügyvédség. A társadalom és a gazdaság szereplőinek jogait leghatékonyabban érvényesíteni képes jogi szakértő.

4. Vannak-e az ügyvédi tevékenységnek Ön szerint sajátosan magyar vonatkozásai? Ha igen, melyik legfontosabbat emelné ki?

-

5. Mi a szerepe Ön szerint a nagy nemzetközi ügyvédi szervezeteknek?

Bemutassák a külföldi gyakorlatokat, legyen jó vagy rossz egyaránt. Az ügyvédi jogok érvényesítését nemzetközi szinten is biztosítani tudja.

6. Mi az ügyvédi kamara szerepe az ügyvédi tevékenység/hivatás megélésében, gyakorlásában?

Érdekvédelem, nyilvántartás, szakmai továbbképzés, fegyelmi jogkör gyakorlás.

7. Vannak, akik azt gondolják: az ügyvédi kamara fölösleges intézmény. Mondjon három érvet, amellyel az ellenkezőjéről kívánná meggyőzni őket?

Kontroll nélküli jogi vagy ügyvédi tevékenység a tisztességes ügyvédek munkáját lehetetlenítené el. Az ügyfelek ügyvédek iránti bizalma meginogna, amennyiben bárki végezhetne jogi tevékenységet, ahogy az a devizahiteles ügyekben látszik is, hogy az úgynevezett közvetítők micsoda károkat okoznak. A fegyelmi jogkör gyakorlása más hatóságokhoz kerülne, amellyel a jelenlegi elsődlegesen javító szándékú fegyelmi ítélkezés, sokkal inkább a büntető ítélkezéssé alakulna át, nem beszélve arról, hogy a kifogásolt ügyvédi magatartást nem ügyvédi tevénységet végzők ítélnék meg.

8. Ha Ön szerkesztené ezeket a kamarai orgánumokat: a Pesti Ügyvédet, az Ügyvédek Lapját és a BÜK elektronikus hírlevelét, milyen fontosabb tartalmi változásokat vezetne be?
-

9. Alaposan áttanulmányozta és ismeri már az Ügyvédi tevékenységről szóló törvényt (Üttv.-t)?

Természetesen. Egy ügyvéd akkor jár el helyesen, ha a jogszabályokat folyamatosan tanulmányozza, forgatja. A jelenlegi nagyszámú jogszabály és azok állandó változása mellett egy ügyvédnek folyamatosan kell a tételes jogot követnie és ellenőriznie.

10. Mi az, ami Ön szerint kihagyható-kihagyandó lett volna az Üttv.-ből?
-

11. Mit tart az Üttv. legfontosabb eredményének?
-

12. Ön szerint mi a Budapesti Ügyvédi Kamara szerepe, súlya a honi ügyvédség életében?

Az ügyvédi kamarák zászlóshajója, a tagjai létszámának megfelelően.

13. Hogyan sorolná fontossági rendbe a BÜK előtt álló tennivalókat, vagy mit emelne ki a három legfontosabbként az alábbiak közül: tagdíjcsökkentés, kötelező továbbképzés rendszerbe állítása, klubélet felfrissítése, a tagság minél részletesebb tájékoztatásának megszervezése, a kamarai informatikai rendszer továbbfejlesztése, a kamarai hivatali ügyintézés korszerűsítése, az ügyvédi biztosítás, nemzetközi kapcsolatok tovább építése, bővítése?

Valamennyi feladata előttünk áll és mindegyik egyaránt fontos. Bízom benne, hogy a megújult vezetéssel, sok tenni vágyó és akaró kollégával valamennyi feladatot sikeresen megvalósítunk. Szeretném, ha sok ügyvéd függetlenül attól, hogy tisztségviselő vagy sem, az elinduló feladatok, projektek megvalósításában részt venne.

14. Mi hiányzik Ön szerint a fenti felsorolásból? Megnevezne ezekből hármat?

Érdekvédelem, a tagok naprakész tájékoztatása a fegyelmi gyakorlatról, hatékony érdekképviselet a jogszabályalkotási folyamatban.

15. Mit üzenne azoknak az egyéni ügyvédkollégáknak, akik az idősebb korosztály tagjaiként kétségbeesve tapasztalják: egyre kevesebb esélyük van lépést tartani az informatikai technológiai fejlődésnek az igazságszolgáltatás terére való robbanásszerű megjelenésével, megértésével, alkalmazásával?

Fel kell mérjük, hogy mivel és mely területeken tudunk a kollégák segítségére lenne. Igény szerint létre kell hozni egy munkaidőben elérhető ügyfélszolgálatot, ahol kamarai alkalmazottak, esetleg ügyvéd kollégák bevonásával a folyamatos segítség nyújtás biztosítható lenne.

16. A BÜK életében mi az a három legfontosabb terület, amire Ön szerint a legtöbb költségvetési forrást kellene a kamarának biztosítania?

Szakmai továbbképzés, az ügyvédi praxisok támogatása, piacok szerzése, megtartása.

17. Ha szavaznia kellene, hogyan döntene: a kamara választott tisztségviselői között a nők arányát kvótarendszerrel kellene biztosítani (ez esetben mi lenne a követendő arány?), vagy ilyenre nincs szükség, mivel a tisztségre jelölt nemétől függetlenül értékelendő: alkalmas-e az adott feladatra, avagy nem?

Én azt gondolom, hogy a kvótarendszer pontosan a megkülönböztetést erősíti. Ahogy jelenleg, remélem a jövőben is nagyon sok kolléganő fog részt vennni a kamara életében kvótával vagy anélkül is.

18. Hogyan látja a kamarai taggá lett jogtanácsosok helyét, szerepét és jövőjét a kamarai struktúrában?

Az ismerkedés időszakában járunk. Meg kell tenünk mindent annak érdekében, hogy a jogtanácsosok érdekeit is hatékonyan képviseljük.

19. Ismeri-e Ön, hogy miként vélekedik az átlagos hazai közvélemény az ügyvédségről?

Személyes tapasztalatom szerint az emberek tisztelik és bíznak is az ügyvédekben. Arra kell törekedni, hogy ez így is maradjon.

20. Meg van-e elégedve azzal a társadalmi fogadtatással, amiben a hazai ügyvédség részesül?

Folyamatosan kell dolgozni azon, hogy a társadalomban jó kép éljen az ügyvédekről. Fontos, hogy a letétkezelés, az ügyvédi titoktartás visszaélés nélkül működjön, ezek megszegése tudja ugyanis a legkönnyebben és a legjobban rombolni az ügyvédségbe vetett bizalmat.

21. Ha nem, mit tenne annak érdekében, hogy változtasson azon?
-

22. Mi az, amit mindezeken túlmenően fontosnak tartana elmondani az ügyvédség és a BÜK jövőjével kapcsolatban?

Az ügyvédi kamarának szüksége van arra, hogy a fiatalabb generáció is bekapcsolódjon a kamara működésébe, ezáltal az ügyvédi vezetéshez mindenféle- fajta igény eljusson annak érdekében, hogy a Kamara minden ügyvéd kamarája legyen.