Anna Maria Corazza Bildt (néppárti, svéd, képünkön) jelentéstevő, a belső piaci szakbizottság alelnöke elmondta: „ez a szabályozás gyökeres változást hoz az európai digitális gazdaságba, és potenciálisan óriási előnyökkel járhat a cégek és közintézmények hatékonyságára nézve. A szabályozás a mesterséges intelligencia, a számítási felhők, és a big data elemzés útját is egyengetni fogja”.

Jelenleg a tagállamok a vállalkozásokat és a közintézményeket is gyakran arra kötelezik, hogy az adatkezelést az adott ország határain belül oldják meg. Az ilyen jellegű korlátozások és az adatok hordozhatóságára vonatkozó jogi bizonytalanság évente több milliárd euró kiesést jelent az uniós vállalkozásoknak.

A jövőben területi korlátozás csak abban az esetben lenne megengedett, ha az a közbiztonság védelme miatt elkerülhetetlen. A felhő alapú szolgáltatások közti adathordozhatóság valódi nemzetközi versenyt biztosítana.

Corazza Bildt hozzátette, hogy a szabályozás egy jelentős előrelépés az adatkezelésnél tapasztalható protekcionizmus ellen, amely komoly veszélyt jelent a digitális gazdaság számára. „A célom, hogy egyértelmű, netsemleges szabályozás szülessen, amely kiállja majd az idő próbáját”

A szabályozás kizárólag a nem-személyes adatokra vonatkozik, tehát vagy eleve nem személyes természetű adatokról van szó, vagy anonimizálás révén nem lehet belőlük azonosítani az érintett személyt. Ilyen módon a jelentéstervezet kiegészíti a május 25-én életbe lépett általános adatvédelmi szabályozást (GDPR).

A jelentéstervezetről júniusban szavaz a Parlament a plenáris ülésen Strasbourgban. Ha az EP-képviselők elfogadják, már június 14-én megkezdődhet az egyeztetés a Parlament, a Tanács és a Bizottság között.

(Portré foto: Wikimedia)