Mary Lawlor

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének szakértői közleményben jelezték: aggasztja őket, hogy a Pegasushoz hasonló kifinomult szoftverekkel figyelik meg, félemlítik meg és kényszerítik hallgatásra az emberi jogok védelmezőit, az újságírókat és a politikai ellenzéket. Azt is írták, ez a gyakorlat sérti a szólásszabadságot, a sajtószabadságot, a magánélethez való jogot, emberek százainak életét sodorhatja veszélybe, és aláássa a demokráciát, a békét és a biztonságot, valamint a nemzetközi együttműködést.Irene Khan

Mint ismeretes, a közelmúltban 17 médiaszervezet nyilvánosságra hozta a Forbidden Stories tényfeltáró újságírói hálózat által vezetett nyomozás eredményeit, amelyek szerint különböző országok kormányai az NSO Group nevű izraeli kibercég Pegasus nevű programjával nemcsak terroristák, hanem újságírók, aktivisták és kormánytisztviselők telefonjait is megpróbálták feltörni, vagy törték is fel sikeresen megfigyelés céljából.


Clement Nyaletsossi Voulé

A Forbidden Stories és az Amnesty International jogvédő szervezet egy olyan, 50 ezer telefonszámot tartalmazó listát bocsátott oknyomozó újságírók rendelkezésére, amelyen az NSO ügyfelei által 2016 óta kiválasztott potenciális célpontok szerepeltek. A szoftver segítségével legalább 180 újságírót, 600 politikust, 85 aktivistát és 65 vállalatvezetőt figyelhettek meg világszerte.


Az ENSZ szakértők azt kérték Izraeltől, hogy hozzák nyilvánosságra, mit tettek az NSO Group exporttranzakcióinak felülvizsgálatáért. Kiemelték: az állam feladata az, hogy biztosítsa, hogy az NSO Grouphoz hasonló vállalatok ne adhassák át a technológiájukat olyan államoknak, amelyek az emberi jogok megsértéséhez használhatják fel azt. A közleményt az ENSZ három különleges jelentéstevője, Mary Lawlor, Irene Khan és Clement Nyaletsossi Voulé, valamint a világszervezet emberi jogi munkacsoportja is aláírta.

Az oknyomozó csapat Magyarországról 300 telefonszámot talált a célszemélyek listáján. Köztük vannak újságírók, ügyvédek, ellenzéki politikusok és üzletemberek is, némelyikük telefonjának vizsgálata során bebizonyosodott, hogy valóban feltörték a készüléket, de a kormány két volt államtitkárának (Aszódi Attila, Weingartner Zsolt) telefonszáma is felbukkant a listán.