FRISSÍTVE: 2015. szeptember 18., 01.00

A várható eljárásokkal kapcsolatban felvetődött a kirendelt védők jegyzékbe foglalásának jogi szabályozása (lásd híradásunkat itt: http://ugyvedek-lapja.hu/cikkek/2015/09/menekult-u...).

A MÜK elnökének álláspontja ez: az 1998. évi XI. törvény 35. § (1) bekezdése egyértelműen rendelkezik arról, hogy a (területi) kamara a kirendelhető ügyvédekről jegyzéket vezet és a (2) bekezdés szerint a hatóság a kamarától kapott jegyzékben feltüntetett ügyvédet rendelhet ki.

A törvény 33. § (2) bekezdése arról is rendelkezik, hogy a kirendelt ügyvéd a helyettesítésével olyan ügyvédet nem bízhat meg, aki a 34. § alapján a kirendelés alól felmentését kérheti.

Figyelemmel arra, hogy a 34. § (3) bekezdése szerint felmentés kérhető azon az alapon, hogy a tevékenység a kamara működési körén kívülre esik, egyértelmű, hogy a hatóságok kizárólag a működés helyük szerinti területi ügyvédi kamarák jegyzékében feltüntetett ügyvédet rendelhetik ki, más kamara területén lévő ügyvéd a hatályos jogszabály szerint nem rendelhető ki. Ebből következően a bármely érintett területi kamara általa összeállítandó „kirendelhető ügyvédek” jegyzékébe nem vehet fel más kamarába bejegyzett ügyvédet.

Dr. Bánáti János jelezte: két hét múlva eszmecserét folytat az eljárásban addig tapasztalatot szerzett ügyvédekkel és az érintett kamarai vezetőkkel, hogy kialakíthassa az álláspontot a szükséges teendőkről, és azokról az október 2-i országos ügyvéd vezetői értekezlet résztvevőit tájékoztathassa.