Az online vásárlás és e-kereskedelem további fejlődésének jelenleg a legnagyobb akadálya a nemzetközi csomagküldések átláthatatlan és magas ára. Az ár ugyanis akár ötszöröse is lehet a helyi tarifának, és akkor is jelentős különbségek lehetnek a díjak között, amikor két különböző uniós országba szállítanak egy ugyanolyan csomagot. Egy két kilogrammos küldemény postázása Magyarországról Hollandiába például 7881 forintba kerül, Horvátországba, a szomszédba viszont már 9964 forint.

A szektorra jellemző átláthatatlanság arra bátoríthatja a csomagküldő szolgáltatókat, hogy indokolatlanul magas árat szabjanak, ezzel rákényszerítve a kisebb e-kereskedőket, hogy inkább ne szállítanak más uniós tagországokba.

A jelenlegi állapot megnehezíti, hogy a vásárlók döntést hozzanak, és megakadályozza, hogy szélesebb választékhoz férjenek hozzá.

Emellett persze azok is a saját bőrükön tapasztalhatják a csomagküldés nehézségeit, akik másik uniós tagállamban élő barátoknak vagy családtagoknak küldenének csomagot.

Az EP március 13-án szavazott a Tanács javaslatáról, amely átláthatóbbá tenné a nemzetközi csomagszállítás gyakorlatát, ösztönözné a piaci versenyt, valamint csökkentené a vásárlók és e-kereskedők útjában álló akadályokat. Az új jogszabály a geo-blokkolás megszüntetésével együtt javítja az online vásárlók jogait.

Az új szabályozásnak köszönhetően:

  • a vásárlók és az e-kereskedők egy erre fenntartott honlapon ellenőrizhetik és hasonlíthatják össze különböző nemzetközi csomagküldő szolgáltatások árait,
  • a postai szolgáltatóknak átlátható információkkal kell szolgálniuk a szállítás árát és feltételeit illetően,
  • a tagállamok postai hatóságainak feladata lesz, hogy adatot gyűjtsenek a csomagszállító cégekről, ellenőrizzék a piac működését, és megállapítsák, ha a cégek túl magas árakat szabnak ki.

A javaslat elfogadása után a képviselőknek meg kell győződniük róla, hogy az Európai Bizottság ellenőrzi a fejleményeket, és ha kell, további lépéseket tesz.