A MÜK részéről dr. Bánáti János elnök és dr. Homoki Péter, a MÜK informatikai megbízottjal tájékoztatást adott ki az e-kapcsolattartás érintett részleteiről.

Általános és részletes útmutató

A MÜK tájékoztató szerint az elektronikus ügyintézés módjával kapcsolatos tennivalókról a Magyar Ügyvédi Kamara honlapján, az E-Ügyintézés pont alatt egy rövid és egy részletes útmutatót is közzé tettek. A részletes útmutató ide kattintva érhető el.

Ezt folyamatosan frissítikk és kiegészítik, amint újabb és újabb információk állnak rendelkezésre.

Postafiók az iratok fogadására

Az iratok fogadására a hiteles elektronikus postafiók szolgál, amely ide kattintva érhető el.

Itt találhatók a már korábban megnyitott cégkapura küldött üzenetek is.

A MÜK tájékoztatása szerint - néhány kivételes esettől eltekintve - a szolgáltatás működik, fogadásra alkalmas.

Az iratok beküldésének módozatai

Az iratok beküldésének két fő módja van:

- az ún. ePapír szolgáltatás, ide kattintva érhető el.

- és az elektronikus perben megszokott ÁNYK, ez utóbbi főleg a bíróságok irányában.

Ügyfélkapuval, cégkapuval

Mind a hiteles elektronikus postafiók, mind a beküldés feltétele, hogy az illető rendelkezzen ügyfélkapuval. A cégkapu használatának pedig további feltétele, hogy a cégkapuját az ügyvéd vagy iroda előzetesen létrehozza a megfelelő internetes felületen, amely ide kattintva érhető el.

Az ügyintézést biztosító szervek felelőssége

Az ügyintézéssel kapcsolatos egyes részletes technikai problémákat természetesen nem a Magyar Ügyvédi Kamara tudja megoldani, hanem az ügyintézést biztosító szerv (pl. a hiteles elektronikus postafiókot működtető NISZ Zrt., amely a Kormányzati Ügyfélvonalat tartja fenn, és a 1818 telefonszámon vagy 1818@1818.hu emailen érhető el, vagy az Országos Bírósági Hivatal, a rendőrségek nevében az ORFK stb.)

A MÜK a tájékoztatás kiadásának napján (január 16.) nem tud olyan technikai hibáról, amely általánossággal akadályozná az elektronikus ügyintézést.

Mindazonáltal a tapasztalt, s hozzá bejelentett hibákról is igyekszik tájékoztatást adni a fenti részletes ügyintézési útmutatóban.