Háttér:

A Wacław Felczak Lengyel–Magyar Együttműködési Intézet az ezeréves lengyel–magyar kapcsolatok fejlesztésére és további elmélyítésére létrehozott szervezet. Nevét Wacław Felczakról, lengyel történészről és hungarológusról kapta. Az Intézetet 2018-ban állították fel és Varsóban székel. Wikipédia- Az intézet tevékenységének célja a lengyel-magyar barátság és együttműködés elmélyítése. Az intézet feladataihoz tartozik: 1. átadni a fiatal nemzedéknek a lengyel-magyar hagyomány jelentőségét; 2. az együttműködés erősítése és kapcsolatok kialakítása a fiatal nemzedékek képviselői között, főként a kultúra és a sport területén; 3. a tudományos együttműködés, a tudományos és oktatásügyi kezdeményezések és projektek támogatása, amiknek célja a két ország nyelvének, kultúrájának, történelmének és politikájának kölcsönös megismerése; 4. a lengyel-magyar kulturális, gazdasági és politikai szervezetek közös újító gondolatainak támogatása, amiknek célja a két ország versenyképességének erősítése; 5. magyar-lengyel együttműködésre irányuló vállalkozások finanszírozása és társfinanszírozása; 6. Európa politikai, gazdasági és társadalmi változásainak elemzése, amik befolyásolják Lengyelország és Magyarország biztonságát és fejlődését. (Részlet a 2018.február 8-án kelt Wacław Felczak Lengyel-Magyar Együttműködési Intézetről szóló törvényből (5. cikkely 1. és 2.) Az intézet Nemzetközi Tanácsa legfeljebb 20 tagból áll, akik kiemelkedő tudással rendelkeznek a lengyel-magyar kapcsolatokról, és akik hozzájárultak ezen együttműködés megerősítéséhez. Az intézet Tanácsa olyan szakemberekből áll, akiknek a tudása, tapasztalatai vagy tekintélye garancia az Intézet feladatainak rendeltetésszerű teljesítésére. A Minisztertanács elnöke 2018. augusztus 1-én hozott döntésében az igazgatói tisztségre doc. dr hab. Maciej Szymanowskit nevezte ki.)

x x x x x x x x x x x x x x

A koronavírus-járvány miatt vegyes, részben online formában rendezett ünnepi gálán jelen volt Piotr Glinski lengyel kormányfőhelyettes, örökségvédelmi, kulturális és sportügyi miniszter – számolt be az MTI.

A köszöntőbeszédben kiemelték:

dr. Varga Judit hangja az utóbbi időben meghatározóvá vált a visegrádi csoport problémaköre, elsősorban a jogállamisággal, a szülők és gyermekek jogaival kapcsolatos jogalkotás terén.

Aláhúzták: a nemzeti szuverenitás jegyében folytatott politika híveként, dr. Varga Judit "sosem tévesztette szem elől Lengyelországot és a lengyel-magyar barátságot".

Felszólalásában dr. Varga Judit hangsúlyozta: Waclaw Felczak történészprofesszor, második világháborús futár a magyarok számára az a példakép, aki a 20. század viszontagságos történelmének kihívásaira "egyszerre adott bátor, emberséges és példaértékű választ". A lengyel-magyar barátságnak ez a "legendás apostola" egyben közép-európai polgár is volt, aki szembeszállt mind a fasiszta és a kommunista rendszerekkel. "Még halálában is a magyar történelemre emlékezetet minket" - utalt a miniszter arra, hogy a Waclaw Felczak 1993. október 23-án hunyt el, az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapján.

A politikus ezt mondta:

hiszi, hogy a díj elismerése mindannak, ami az ezeréves barátság során közös a lengyelekben és a magyarokban, annak, amiben "mindannyian hiszünk, egy szuverén nemzetekre épülő, sokszínű és erős Európában, ahol a társadalom alapja a család, a kereszténység és a konzervatív értékek".

Az online bejelentkező dr. Varga Judit nevében a díjat Kovács Orsolya Zsuzsanna varsói magyar nagykövet vette át. A DoRzeczy lengyel konzervatív hetilap védnökségével a Custos Virtutum elismerést a Felczak intézet tanácsa idén második alkalommal ítélte oda, a tavalyi kitüntetett Marek Jedraszewski krakkói érsek volt.

A DoRzeczy hetilapnak adott, november 29-én a kurier.plus/hu honlapon magyar változatban is kiadott interjúban dr. Varga Juditot az uniós költségvetési vitáról is megkérdezték.

"Az úgynevezett jogállamisági kérdések feszegetése egy jól felépített politikai fegyver, amely bármikor bármilyen országgal szemben bevethető" - reagált a miniszter. Leszögezte: a média sokszínűségéről, a különböző jogintézmények hatékonyságáról vagy szabadságfokáról "bármikor bárkivel el lehet vitatkozni". Ha azonban ezek a viták "a globális liberális média és az átláthatatlan utakon keresztül finanszírozott, nem kormányzati szervezetek által felnagyítva történnek", akkor egy átlagos médiafogyasztó úgy gondolhatja: "nem a terrorizmus, az illegális migráció vagy a gazdaság talpra állítása a valódi probléma, hanem az, hogy mennyire sokszínű a magyar vagy a lengyel média" - jelentette ki.

A DoRzeczy főszerkesztője, Pawel Lisicki szerint:

dr. Varga Judit azon emberek közé tartozik, akiknek bátorságuk van "nemcsak saját maguk, hanem más államok szuverenitása nevében is szembemenni az árral". Lisicki szerint ennek a bátorságnak jelenleg sok uniós politikus híján van. "Úgy néz ki, mások azt gondolják: ha már akadt két olyan bátor államférfi - utalt Lisicki a lengyel és a magyar miniszterelnök által az uniós költségvetés kapcsán képviselt álláspontra -, ők inkább kivárják, milyen is lesz az eredmény".

Címfotónkon: Maciej Szymanowski, a Felczak Intézet igazgatója