A hagyományos fegyverek (hadihajók, tankok, stb.) nemzetközi transzfere 2012–2016 között a hidegháború óta nem tapasztalt mértéket ért el (bármely ötéves időszak tekintetében). Az EP-képviselők szerint ez a hihetetlen mértékű fegyverkezés a konfliktusok fegyveres rendezését ösztönzi a békés, diplomáciai úton történő megoldás helyett – tájékoztattak sajtóközleményében az EP.

A hagyományos fegyverek nagy része az Unióban készül: az EU 28 tagállamából származó fegyverkivitel 2015-ben a teljes globális fegyverkivitel 26%-át tette ki, amivel az Unió a világ második legnagyobb fegyverszállítója az USA (33%) után és Oroszország (23%) előtt.

A világ 10 legnagyobb fegyverexportját bonyolító ország közül 5 uniós tagállam: Franciaország, Németország, az Egyesült Királyság, Spanyolország és Olaszország.

Az EU-ban gyártott fegyvereknek csupán 15%-a készül itteni használatra. 2015-ben a fegyverkivitel tekintetében a legjelentősebb célterület a Közel-Kelet volt.

Számos jelentés szerint az EU-s tagállamokból az instabil és válság sújtotta térségekbe és országokba szállított fegyvereket sok esetben végül fegyveres konfliktusokban használták fel (például Szaúd-Arábia), vagy terroristacsoportok kezébe kerültek (egyebek között Szíriában és Irakban).

A helyzet azért is aggályos, mert az EU 2008-ban - a világon egyedüliként - közös álláspontot fogadott el a fegyverkivitel szabályairól.

„A követelmények máris elég jók, de az a probléma, hogy az országok nem tartják be őket” - mondta Bodil Valero (zöldpárti, svéd) képviselő, akinek jelentését szeptember 12-én vitatta meg a Parlament. Az akkor elfogadott állásfoglalásban a fegyverkivitel hatékonyabb ellenőrzését kéri, illetve javasolja, hogy az EU alkalmazzon szankciókat azok ellen a tagállamok ellen, amelyek nem tartják be a szabályokat.

A Parlament 2016. február 25-i állásfoglalásában már felszólította a Bizottság alelnökét és az Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjét, hogy kezdeményezze uniós fegyverembargó bevezetését Szaúd-Arábiával szemben, mivel a jemeni humanitárius helyzet kialakulásában az országnak is szerepe van. A mostani állásfoglalás már egyenesen azt mondja, hogy sürgősen embargót kell életbe léptetni Szaúd-Arábiával szemben.