Az előzményekkel kapcsolatos közleményeinket ide kattintva kezdheti olvasni.

A csoport és dr. Hidasi Gábor budapesti ügyvéd (a BÜK oktatási bizottságának elnöke) között szakmai vita alakult ki a felvetett kérdéseket illetően. Dr. Réti László elnök még a múlt héten meghívta a csoport azon képviselőit, akik nevükkel jegyezték felvetéseiketaz elnökség következő (április 26-án lezjalott) ülésére, amit elfogadtak. Az elnök a közgyűlés halasztásra irányuló javaslataikat az elnökségnek elő is terjesztette. Kérésükre a BÜK a kamarai klubhelyiséget is rendelkezésükre bocsátotta megbeszélés tarására. A meghívottak az elnökségi megjelenést utóbb lemondták, s a klubban sem tartották meg összejövetelüket. Az ülés előtt egy nappal, április 25-én jutott a Kamara tudomására, hogy a Kollegák a XXI. Századi Ügyvédségért elevezésű csoport törvényességi felügyeleti kérelemmel fordult az Igazságügyi Miniszterhez. Ezt azonban - a BÜK hírlevele szerint - Kamarával nem közölték. Következésképpen a Kamara jelenleg a miniszter állásfoglalására vár.

"Komolyan gondoljuk, hogy az önkormányzatiság azt jelenti, hogy a kamara helyett az állam sem befolyással, sem jogi aktussal nem dönthet ügyeinkben, egyetlen bíránk a független bíróság lehet. Nem kell, hogy nekünk legyen mindenáron igazunk, hiszen korunk globális rákfenéje a hatalmi gőg és cinizmus" - fejezte ki az üggyel kapcsolatos álláspontját dr. Réti László, a BÜK elnöke

Április 26-ülésén a BÜK elnöksége állást foglalt a vitás kérdésekben. A Kollegák a XXI. Századi Ügyvédségért elevezésű csoport felvetéseivel - hosszas és sok kérdést mérlegelő vita után - nem értett egyet. Ugyanakkor nem tartotta kizártnak, hogy a vitatott előterjesztésekről egy másik közgyűlés szavaz majd. Az enökség az április 7-én közzétett pénzügyi és április 11-én kiküldött elnökségi előterjesztésekről végső döntést hozott: azokon nem módosított. Azok megismerésére 31, a határozatképtelen dátumig 21 nap áll rendelkezésre. Az érdemi döntés - ha a jogi, politikai, kormányzati, esetleg magánoldali botrányok, vagy a tagság teljes érdektelensége ez ellen nem szól - az elnökség álláspontja szerint meghozható.