A rendezvényen a Magyar Ügyvédi Kamarát – dr. Bánáti János elnök megbízásából – dr. Havasi Dezső elnökhelyettes (képünkön), a Győr-Moson-Sopron Megyei Ügyvédi Kamara elnöke képviselte. Szerkesztőségünk tőle érdeklődött az esemény részleteiről.


Az ügyvédnapi dokumentáció része volt az Együtt a jogállamért című 66 oldalas kiadvány, amely részletes beszámolója a 9 területi kamarába tömörült 6132 ügyvéd (és 2202 ügyvédjelölt) valamint kamarai testületeik elmúlt évi munkájának - mondotta dr. Havasi Dezső. Ebből az is kiderült például, hogy a az osztrák kamara 173 törvényi és rendeletszintű jogszabályról nyilvánított – sok esetben igen markáns véleményt.

Általában nagy súlyt helyeznek a szomszédságban az ügyvédek jószolgálati (pro bono) tevékenységét is, miszerint az osztrák ügyvédség az elmúlt évben 20 400 ügyvédi megbízásból 40 millió Euro értékű szociális jellegű munkát végzett. (Ebből közel 14 ezret büntetőügyben.)

Köszönhetően a részletes kiadványnak az elegáns körülmények között tartott ügyvédnap előadói meglehetősen protokolláris köszöntésekkel, felszólalásokkal szerepelnek. Az állami és önkormányzati köszöntések tónusát - mondta el dr. Havasi Dezső - ezen belül is erősen befolyásolta az október 15-i országos parlamenti választások közelsége.Zártkörű küldöttgyűlés keretében dr. Rupert Wolfothárom évre újjáválasztották az Osztrák Ügyvédi Kamara elnökének. A hatvanéves salzburgi ügyvédnek ez lesz második mandátuma az idén éppen negyvenéves kamara élén, amelynek ezennel ő a sorrendben negyedik elnöke.Az Igazságügyi Minisztérium főosztályvezetőjének és az Osztrák Ügyvédi Kamara elnökének tárgyszerű és elegáns „csörtéje” is a megszokott tematika mellett zajlott. Dr. Rupert Wolf elnök például kifogásolta a nemzetközi viszonylatban igen magas perköltségeket, javasolta továbbá, hogy az új tervezésű hermelines bírói talárok helyett inkább a bíróságok infrastruktúráját javítsák, amit a minisztérium képviselője „heccelődésnek” minősített.

Immáron a hagyományokhoz tartozik, hogy az írásbeli előterjesztés (képünkön a dokumentum címlapja) által lehetővé tett lazább időkeretet szokatlan művészeti elemekkel töltik ki. Ezúttal a felszólalások között egy kitűnő fiatal jazz trió oldotta az ünnepség feszességét.

A hozzászólások után a program keretében két újságíró folytatott nyilvános vitát – nagyon szellemesen – „Streitgeschprch” ( Perbeszéd) címmel. Mottója a ma sokakat foglalkoztató kérdés, a prediktív számítógépes programok, internetes tanácsadás témája volt, vagyis ezen programok algoritmusainak alkotói mennyire tudják – vagy tudják-e egyáltalán - alkalmazni a jogi tanácsadás keretében kötelező egyéniesítés követelményét.

Az ünnepi délelőtt igazi meglepetéssel zárult - mondta el dr. Havasi Dezső. A házigazda kamara elnöknője zárszava után, - amelyben hangsúlyozta az ügyvédi szabadság és függetlenség fontosságát - mintegy végszóra, a hallgatóság soraiból felemelkedett egy fiatal hölgy és rázendített Verdi Nabucco című operájának hallhatatlan dallamára: „Va’ pensiero, sull’ali dorate….” . Aztán egy második, harmadik énekes állt fel, majd fokozatosan egy egész kórus került ki a hallgatóságból, így a döbbent és meghatott hallgatóság ennek a sajátos „flashmob”-nak köszönhetően a Rabok kórusa hangjai mellett vett búcsút a tanulságos rendezvénytől.

  • Az eseményről szóló részletes osztrák hírügynökségi beszámoló ide kattintva olvasható.
  • A Wiener Zeitung egy korábbi interjúja az Osztrák Ügyvédi Kamara elnökével ide kattintva olvasható.