A technológia a jog világában ezzel merőben új utakat nyit meg. Míg más területeken a digitalizáció dinamikus átalakító hatása nehezen jósolható folyamatokban ölt testet, a jogi szolgáltatások piacán már világosan látszik, hogy az érdemi, szakmai munka elvégzésére a jövőben is csak jogász szakemberek lesznek alkalmasak. Az ő képességeiket, problémamegoldó készségüket, szakmai tapasztalatukat és kreativitásukat semmilyen technológia nem képes helyettesíteni. A digitális megoldások kiegészítik és aktívan támogatják a jogászok munkáját. Ahhoz azonban, hogy a bonyolultabb munkafolyamatok elvégzésére a szakemberek helyett intelligens gépek is képesek legyenek, még nagyon sok időnek kell eltelnie – már ha ez egyáltalán valaha megvalósulhat.

Mondhatni, digitális forradalom kezdődött a jogi szakmában: a korábbi évekhez képest az apróbb technológiai megoldások, jogi szoftverek is – amelyeknél kiemelten fontos a megfelelő integráció a meglévő jogi rendszerben – jelentős változást hoznak magukkal a mindennapi munkafolyamatokban. A szakma teljes, digitális átalakulásához azonban még hosszú utat kell megtenni.


A legújabb, intelligens alkalmazások, big data elemzések és gépi tanuláson alapuló szoftverek ugyanakkor már ma is számos területen nyújtanak kiváló segítséget a jogi munkában. A technológia hatékony támogatást jelent többek között a szerződések előkészítésénél, átvizsgálásoknál, vagy éppen az adatelemzés és jogi kutatás során – ezeket a legtöbb esetben gyakornokokra és kezdő ügyvédjelöltekre bízzák az irodák. A legújabb jogi szoftverek már képesek az adminisztratív, sok időt igénylő feladatok gyors és hatékony elvégzésére, illetve az összetett, határokon átívelő ügyletek során alkalmazandó, különböző országokban hatályos jogszabályok gyors felkutatására és összegyűjtésére. A technológiai megoldások előnyei egyértelműek mind az ügyvédi irodák, mind az ügyfelek számára. Az értékes munkaerő ugyanis a nagyobb kreativitást és szakértelmet igénylő feladatokra koncentrálhat, míg a hatékony és gyors kutatásnak köszönhetően olcsóbbakká válnak a munkafolyamatok.

Az ügyvédi irodák is megkezdték az új megoldásokban rejlő potenciál feltérképezését, mivel ezek nagyban hozzájárulhatnak versenyképességük növeléséhez. Globális innovációs programunk például a digitális megoldásokban rejlő lehetőségeket, ezek minél hatékonyabb kihasználását vizsgálja. Az ügyfelek igényeinek gördülékeny, gyors és maradéktalan kiszolgálását segítik azok a mobilalkalmazások, amelyeket jogi szakemberek tudásával fejlesztenek és tesznek felhasználóbaráttá. Az alkalmazások célja, hogy a legváratlanabb szituációkra készítsék fel az ügyfeleket, hogy akár már a legelső pillanatokban is azonnali segítséget kapjanak, amíg (vagy mielőtt) kapcsolatba lépnek a jogi szakemberekkel.

Mindez azt is jelenti, hogy a jogi tanácsadás már nem feltétlenül szemtől szembeni kommunikációval kezdődik, az ügyfeleknek különböző digitális platformokon is segítséget nyújthatnak az ügyvédi irodák. A technológiai változás pedig jelentősen dinamizálhatja a jogi szakmát. A fiatal jogászoknak ugyanis karrierjük kezdetén nem kell majd jogi kutatással és adathalászattal tölteniük munkaidejük jó részét, gyorsabban kerülhetnek az események középpontjába, valódi ügyek megoldásában vehetnek részt. A tehetséges ügyvédjelöltek hamarabb megtapasztalhatják a szakma igazi izgalmait, időt és tudást nyerve karrierjük gyorsabb beindításához – miközben az ügyvédi irodák a korábbinál is hatékonyabban szolgálhatják ki ügyfeleik szakmai igényeit.