„Továbbra is tart a tavaszi nagytakarítás a hazai cégek között, de még mindig nagyon messze a folyamat vége. Több tízezer vállalkozás van valamilyen típusú megszüntetési eljárás alatt, és még mindig van 25 ezer korlátolt felelősségű társaság, amely az alapvető tőkekövetelményeket sem teljesíti” – mondja Pertics Richárd az Opten céginformációs igazgatója (képünkön).

Idén májusban 2133 cégalapítás mellett 3817 cégtörlés történt, ami nagyjából illeszkedik az elmúlt hónapok trendjébe, bár a cégtörlési szám mintegy tíz százalékkal meghaladta még az elmúlt hónapok átlagát is. Ezzel lassan, de biztosan tovább csökken a hazai cégek száma.

A megszüntetéshez vezető eljárások közül a kényszertörlések domináltak májusban. Összesen 1534 kényszertörlési eljárás indult egy hónap alatt, ami 75 százalékkal haladja meg az előző havi értéket.

„A hatósági kezdeményezésű kényszertörlések száma várhatóan tovább fog emelkedni az év második felében. Egyrészt a tőkeminimumnak nem megfelelő kft-k tovább ritkulnak majd, másrészt a beszámoló szezon végével újabb cégek akadhatnak fenn az adminisztrációs ellenőrző hálón” – emelte ki az Opten szakértője.

Ágazatok esetében azonban komoly különbségek vannak, az építőiparban, a vendéglátásban, az energetikában és a pénzügyi szektorban jóval átlag felett vannak a cégalapítási arányok, míg a szociális ellátás, az oktatás és a feldolgozóipar tekintetében messze átlag alatti alapítási arányokat hozott a május.

Az Opten – Cégfluktuációs Index (az adott időszak alatt törölt és alapított cégek számát viszonyítja az időszak elején rendben működőkéhez) májusi értéke átlagosan 12 százalék körül mozgott. Megyei szinten nézve a vizsgált időszak alatt az Opten – CFI Nógrád, Hajdú-Bihar és Veszprém megyékben érte el a legalacsonyabb értékeket, míg a legmagasabb fluktuációt Budapest, Jász-Nagykunk-Szolnok és Komárom-Esztergom megye produkálta.