Megfizethetetlenné váltak az albérletek, a hazai bérlakásszektor súlyos problémákkal küzd, amelyek több mint 600 ezer ember lakhatását érintik Magyarországon – mondta el egy konferencián Szegfalvi Zsolt, a Habitat for Humanity ügyvezető igazgatója (képünkön).

A néhány év alatt másfél-kétszeresére emelkedett albérletárak és a megfelelő jogi védőháló hiánya kiszolgáltatottá teszi a bérlőket, de a lakástulajdonosok helyzete sem ideális. Dr. Babus Gábor, a Baker&McKenzie ügyvédi iroda ingatlanjogásza (lenti képünkön) szerint a lakástörvény elavult, nem ad válaszokat a mai piacgazdasági viszonyokra - derül ki az azenpenzem.hu tudósításából.

A rendezvényen a legmeghökkentőbb jelenségről Jelinek Csaba, az MTA Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont városkutatója beszélt. Szerinte a kialakult helyzetből adódóan a lakáshierarchia alján megjelenik a lakásuzsora. A legszegényebb rétegeknek 20-40 ezer forintokért adnak ki lakhatási célra teljesen alkalmatlan zugokat, sokszor összekapcsolva a kiadást az uzsorakamattal is.

A magyar lakosság kilencven százaléka magántulajdonban lakik, ami nagyban hozzájárul a rugalmatlan munkaerőpiachoz. Jelinek úgy látja: ebből adódik az is, hogy a térbeli egyenlőtlenségek erősödnek, teljes régiók szakadnak le, például Kelet-Magyarországon. A lakásárak, illetve albérletárak pedig erre a helyzetre erősítenek rá, ördögi kört teremtve, amiből egyelőre nincs kiút. A leszakadó régiókba, helyzetekbe születő gyermekek sorsa pedig megpecsételődik összegezte a kutató.