Nemzetközi konferencián értékelték a magyar és külföldi kutatók az egységes uniós közigazgatási eljárási kódex megalkotásának lehetőségét Budapesten. Az eseményen előadást tartott Boros Anita, a vagyonpolitikai államtitkár feladatait is ellátó vagyongazdálkodásért felelős helyettes államtitkár, a konferencia egyik szakmai szervezője is. Kiemelte, hogy a hazai állami működés szempontjából is az egységes uniós rendelettervezet. Ugyanis az egy-egy racionalizálási javaslat bármely tagállam gazdasági fejlődését jelentősen befolyásolhatja - tájékoztatott a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM).

Közölték, az „Eljárási jog az Európai Unióban? – a ReNEUAL Modell Szabályok értékelése, avagy az Európai Unió közigazgatási eljárási kódexe a magyar kutatók szemszögéből” című konferencia aktualitását az adta, hogy az Európai Parlament 2013-as, majd 2016-os állásfoglalásában egy egységes uniós eljárási rendelettervezet kidolgozását kezdeményezte.

Dr. Boros Anita hangsúlyozta: a tagállami eljárási szabályok meghatározzák az állam belső működését, külső megítélését, az ügyfelek elégedettségét, a gazdasági folyamatokat. Hiszen ha például a piacra lépés egyszerű egy gazdasági társaság számára, a piaci tevékenységét nem akadályozzák felesleges adminisztratív kötelezettségek, akkor az közvetetten hat a gazdaság fejlődésére is: nő a vállalkozói kedv és több erőforrás, idő jut az így eredményesebbé váló tényleges gazdasági tevékenységre.

Nincs ez másként az Európai Unióban sem: a hazai közigazgatási szervek, állami gazdasági társaságok működési mechanizmusait keretbe foglaló eljárási szabályok a közfeladatok ellátásának megítélését, a gazdasági növekedés lehetőségeit is befolyásolhatják. Az államtitkár kiemelte, hogy például az uniós döntéshozatalra vonatkozó határidők drasztikus lecsökkentése is a hazai folyamatok felgyorsulását eredményezheti. Az állampolgárok, gazdálkodó szervezetek mindennapi életét megkönnyítő változások szintén gazdaságformáló hatással bírhatnak. Az uniós támogatások felhasználására vonatkozó közösségi eljárási szabályok egyszerűsítésével még lendületesebben valósulhatnak meg a hazai beruházások.