A tárca február végi adatai szerint 13 345 társas vállalkozás tartozott a kiva hatálya alá, míg a katát már 194 753 adózó választotta. Januártól több adószabály is változott, a kisebb vállalkozások számára sokkal kedvezőbbé váltak a kisvállalati adó (kiva) és a kisadózók tételes adója (kata) szabályai: például a katánál megduplázódott a bevételi határ, míg a kivánál csökkent az adókulcs, és duplájára emelkedett a létszámhatár.

Az év végi zárás miatt december végéig volt érdemes váltani, de mindkét adónemre át lehet térni év közben is. Január eleje óta több százzal nőtt a kivások száma, míg a katások húszezerrel lettek többen. Az is igaz, hogy közben a kata hatálya alól több ezer cég esett ki az év végén.

„A kata esetében azzal kalkuláltunk, hogy a módosítás közel 16 milliárd forintot hagy a 29-30 ezer átlépőnél” – válaszolta a Világgazdaságnak Tállai András parlamenti és adóügyekért felelős államtitkár. Hozzátette, hogy – a jelenlegi vállalkozások jellemzőit alapul véve – várakozásaik szerint 8-10 milliárd maradhat az újonnan áttérő kivás cégeknél. Tehát idén a katára és a kivára áttérő vállalkozásoknál az átalakításoknak köszönhetően összesen mintegy 24-26 milliárd forint maradhat.

A kata esetében az áttérők közel fele szja-s egyéni vállalkozó, 15 százalékuk eváról, a maradék pedig a társasági adófizetésről (tao) tért át. A kivát választók túlnyomó többsége előzőleg a tao hatálya alá tartozott.

Tállai András szerint a katás adózók számában év közben is várható felfutás, akárcsak a korábbi években. „Havonta átlagosan 3-4 ezerrel emelkedhet a katás vállalkozások száma” – mondta az államtitkár. Kiemelte, hogy az adónem egyszerűségének és a kedvező adómértéknek köszönhetően a katára az adózók nemcsak átlépnek más adónemről, hanem sok új vállalkozás eleve katásként indul. Hozzátette: a kivával az áttérésre jogosult, foglalkoztatottal rendelkező cégeknek több mint a 80 százaléka jobban járna. Ha egy cég bértömege nagyobb a nyereségénél, vagy ha növekedésre, befektetésre fordítja vissza a profitját, akkor mindenképp érdemes megfontolnia az átlépést.

Az eddigi adatok alapján a kivára való évközi áttérés kevésbé jellemző, ám az újonnan alakuló vállalkozások a tárca várakozásai szerint egyre nagyobb arányban választják majd ezt az adónemet.