A látogatás elsődleges célja az elektronikus ingatlannyilvántartás működésének áttekintése volt. "Mindannyiunk számára tanulságos volt látni, miként biztosítják a rendszer résztvevői számára a folyamatos hozzáférést, beadást, kézbesítést, hiteles elektronikus archiválást és a díjfizetést" nyilatkozta szerkesztőségünknek dr. Homoki Péter budapesti ügyvéd, a BÜK informatikai szakértője (képünkön).

"Szemfeltáró volt számunkra megtudni - mondta -, hogy az ottani ügyvédek túlnyomó része olyan digitális formában kérdezi le az ingatlannyilvántartás adatait, hogy a készülő szerződéseikbe automatikusan átveszik a telek- vagy földrészlet adatait".

A szakértő ügyvéd azt is elmondta, hogy a szomszéd országban a fizetési kötelezettségüket az ügyvédek a minisztérium által pályáztatott viszonteladók útján teljesítik.


Érdekességként beszélt arról, hogy Ausztriában az ügyvéd által átalakított és egy központi archiválási nyilvántartásba feltöltött okiratba vetett bizalom olyan fokú, hogy az eredeti papír alapú szerződést meg is semmisítik.


A tapasztalatcsere után a Budapesti Ügyvédi Kamara nevében dr. RétiLászló elnök levélben fejezte ki a kamara köszönetét a szakmai eszmecseréért, jelezve: az osztrák telek- és földkönyvi nyilvántartás rendszere minden bizonnyal sok szempontból hasznosítható elemeket is tartalmaz a magyarországi gyakorlat szempontjából. (A német nyelvű levél szövege ide kattintva olvasható.)


Dr. Manfred Buric, a magyar delegációt fogadó vendéglátó az osztrák Igazságügyi Minisztérium részéről