Migráció

A Parlament várhatóan 2017-ben szavaz a dublini szabályok reformjáról. Az Európai Bizottság azt javasolja, hogy egy úgynevezett szükséghelyzeti áthelyezési mechanizmus automatikusan lépjen életbe, ha a menedékkérelmek száma elér egy bizonyos mennyiséget. A főszabály, miszerint a menedékkérelmet abban az országban kell benyújtani, ahol a menedékkérő belépett az EU területére, továbbra is érvényben marad. Az EP-képviselők azon dolgoznak, hogy egységes kritériumokat fogadjanak el a tagállamok a menedékkérelmek elbírálására és egységes legyen az eljárás is, valamint egyeztetnek arról, hogyan lehet bevezetni a menedékkérők kötelező elosztását a tagállamok között.

Adócsalás elleni küzdelem

A Parlament vizsgálóbizottsága várhatóan 2017 tavaszán szavaz az adóelkerülésről szóló jelentéséről. A bizottságot az európai vállalatokat és magánszemélyeket is érintő Panama-iratok botránya után hozta létre az EP, hogy megvizsgálja, helyesen járt-e el az Európai Bizottság és a tagállamok az adóelkerülésről és pénzmosásról szóló szabályok betartatása során.

Terrorizmus elleni harc

Miután az EP-képviselők és a Tanács képviselői előzetesen megállapodtak a szövegről és az EP állampolgári jogi szakbizottsága jóváhagyta, várhatóan a plenáris is szavaz az első félévben arról az új, terrorizmus elleni irányelvről, amelyet a tavaly novemberi párizsi terrortámadás után dolgozott ki a Bizottság. Az EP irányelvtervezethez fűzött javaslatainak egyik kulcspontja, hogy büntethetővé tenné a terrorcselekményekkel kapcsolatos előkészületeket az egész Unióban. Ilyennek számít például a kiképzés az EU-ban, vagy azon kívül személyesen és az interneten keresztül is, az utazásszervezés, vagy a pénzgyűjtés e célra.

Digitális egységes piac

Az EP-képviselők kiemelten foglalkoznak a geo-blocking és az online tartalmak szerzői jogi kérdéseivel 2017-ben.

A geo-blocking az a gyakorlat, amikor a vállalatok földrajzi helyhez kötik termékeik online történő vásárlását. Számos cég gyakran indoklás nélkül meggátolja az árucikkei interneten keresztüli vásárlását egy másik országból érkező igény esetén és visszairányítja a felhasználót egy helyi áruházhoz, ahol azonban más áron kaphatók a termékek.

A Parlament emellett dolgozik azokon a szabályokon, amelyeknek köszönhetően egy másik uniós országból is elérhetjük az online tartalmakat, amelyekre otthon előfizettünk.

Klímaváltozás

A Bizottság „Tiszta energia minden európainak” intézkedéscsomagját is megvitatja 2017-ben a Parlament, amely számos jogszabályjavaslatot tartalmaz az energiapiacra, az energiahatékonyságra, a megújulókra, a környezetbarát tervezésre és az energiaunió kormányzására vonatkozóan. Emellett napirenden lesz az EU kibocsátás-kereskedelmi rendszerének (ETS) reformja is. Az ETS célja az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése és a klímaváltozás megfékezése.