A hágai székhelyű szervezet - Michele Consinsx, az Eurojust vezetője (képünkön) tájékoztatása szerint a hatóságok 23 millió euró értékben azonosítottak törvénytelenül szerzett pénzeket, amelyeknek mintegy 95 százaléka internetes cselekményekből származott.

Az akció keretében tizenhat országban vettek őrizetbe embereket: Bulgáriában, az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Görögországban, Hollandiában, Horvátországban, Lettországban, Magyarországon, Moldovában, Németországban, Olaszországban, Portugáliában, Romániában, Spanyolországban, Ukrajnában, valamint az Egyesült Államokban.

Az akció az úgynevezett money muling pénzmosási trükköt alkalmazó bűnözőket célozta. A módszer lényege, hogy a csalók közvetítők bankszámláin keresztül menekítik ki a különböző bűncselekményekből származó bevételeiket. A művelet során 580 ilyen közvetítőt azonosítottak és 380 gyanúsított kihallgattak.

Az ilyen tranzakciókban részt vevők között vannak, akik tisztában vannak vele, valójában mit is csinálnak, sokan azonban mit sem sejtenek . A csalók az internetes álláskeresőket valósnak tűnő, otthonról végezhető munkaajánlatokkal kecsegtetik. Még valódinak tűnő munkaszerződést is küldenek, és csak annyit kérnek, hogy az áldozat számlájára érkező összegeket az átutalási jutalék levonásával továbbítsák külföldre.

"A money muling a felszínen kisebb bűncselekménynek tűnik, de szervezett bűnözői csoportok állnak mögötte " - hangsúlyozta Michele Consinsx, az Eurojust vezetője.