Búcsú az Ügyvédek Lapja Online-tól

Ezt a munkát nem most kezdtük. 2015-ben hoztuk létre kiadónk gondozásában az Ügyvédek Lapja Online (ÜLO) nevezetű kísérleti internetes oldalunkat. Eredeti célja ennek az volt, hogy a Magyar Ügyvédi Kamarába (MÜK) tömörült területi kamarák tagjainak készülő kéthavi nyomtatott újság mellett legyen egy olyan médium is, amelyet nem kötnek a folyóiratokra jellemező idő-, terjedelmi- és műfaji határok. Főleg arra koncentráltunk, hogy nyomon kövessük azokat az eseményeket, amelyek a hazai és a nemzetközi élet joggal, törvényhozással, igazságszolgáltatással kapcsolatos széleskörű kérdéseivel kapcsolatosak, azokat szinte naprakészen követi, s amely jelenségek vélhetően a hazai ügyvédtársadalom - és a jog világa iránt érdeklődő más szakmai hivatásrendi vendégeinknek - érdeklődésére számot tarthatnak.

A közelmúltban azonban kiderült, hogy honlapunk névválasztása akaratlanul is megtévesztő volt, ugyanis - a tényekkel ellentétben - azt a képzetet kelthette, hogy a honlap tartalmáért a MÜK (is) felelős lehetne. Ez arra késztetett bennünket, hogy a névátfedésből származó félreérthetőséget felszámoljuk.

Ügyvédfórum – merre tovább, hogyan tovább?

Így hoztunk létre egy olyan internetes hírportált, amely - megtartva az Ügyvédek Lapja Online eddigi, három év alatt öszegyűlt bejegyzéseit, híreit, közleményeit - továbbra is a jól bevált korábbi szerkesztési hagyományainkat követi, ugyanakkor (belátjuk, nem túl fantáziadús, de célratörő) névválasztásával is egyértelműen jelzi megszólítani kívánt olvasóközönségének körét, valamint teljes jogi és gyakorlati függetlenségét bármely hazai - köztük ügyvédi - intézménytől, miután alapítók, fenntartók, üzemeltetők (kiadó) és a tartalom iránti felelősséget hordozó szerkesztők is mi magunk vagyunk.

A változás alkalmat ad jó hagyományaink megőrzése mellett sokféle megújulási kezdeményezésre – például műfaji sokszínűségre (nem csak hírek, hanem idővel interjúk, cikkek, vélemények stb. közlésére) is. Az Ügyvédfórumot a hazai ügyvédtársadalom - és annak intézményes létformája, a kamarai szervezeti rendszer - érdekében és javára kívánjuk előállítani, szerkeszteni.

Összességében egy olyan barátságos médiumot szeretnénk az ügyvédségnek ezennel átnyújtani, amely segítségül lesz a napi hírdömpingben való tájékozódásban, amely független, amely műfajában és stílusában mértéktartó, amely a hírek tallózásában és a vélemények közlésekben kiegyensúlyozott, véleményalkotásában visszafogott s azt a hírektől egyértelműen elkülöníthetően jeleníti meg, amely örömmel fogadja olvasóinak hozzászólásait, kommentárjait.

A függetlenség ára

Azt is el kell mondanunk, hogy az Ügyvedfórum fenntartására, működtetésére - mint korábban az Ügyvédek Lapja Online esetében sem - semmilyen kamarai, vagy egyéb bármely intézményi támogatást nem kapunk és nem is kérünk. Ez nem zárja ki annak a lehetőségét, hogy a jövőben a fenntartásra adományokat fogadjunk el és azt, hogy idővel kiegészítő tartalomszolgáltatásokkal gazdagítsuk hírportálunkat.

Végezetül: szívesen látunk minden észrevételt, hozzászólást, javaslatot olvasóinktól az Ügyvédfórum tartalmát és működését illető bármely kérdésben.

2018. október 1.

az Ügyvédfórum Szerkesztősége és Kiadóhivatal,

info@ugyvedforum.hu

(Címfoto: ubnsoft.com)